Rusija: Spriječili smo ukrajinski pokušaj sabotaže plinovoda Južni tok

Objavljeno:24.11.2022 - 15:13
A A A Times Arial

Foto: EPA

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) danas je priopćila da je spriječila ukrajinske specijalne službe u pokušaju sabotaže plinovoda Južni tok, prenosi Reuters.

"FSB je spriječio pokušaj ukrajinskih specijalnih snaga da sabotiraju plinovod Južni tok kojim energenti dolaze do Turske i Europe", kazali su iz FSB-a. Ne zna se o kojem plinovodu Rusi točno govore jer je plan o izgradnji Južnog toka do crnomorskih obala Bugarske odbačen 2014. i zamijenjen Turskim tokom. 

Krajem rujna uništeni dijelovi Sjevernog toka
Podsjetimo, krajem rujna uništeni su dijelovi plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, koji su plin preko Baltičkog mora dostavljali u Njemačku. Krak Sjeverni tok 1 otvoren je 2011. godine, a Sjeverni tok 2 dovršen je 2021., ali zbog invazije na Ukrajinu nikad nije stavljen u funkciju. Rusija je za sabotažu Sjevernog toka optužila Britaniju.

"Prema dostupnim informacijama, predstavnici ove postrojbe britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, osiguranju i provedbi terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godine – dizanju u zrak plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2", poručili su krajem listopada iz ruskog ministarstva obrane.

Britanija je odbacila ruske tvrdnje. "Kako bi umanjilo svoje katastrofalno vođenje ilegalne invazije na Ukrajinu, rusko ministarstvo obrane pribjegava širenju lažnih tvrdnji epskih razmjera", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.