Dragan Čović: Dosta je laži SDA, idemo s Osmorkom!

Bosna i Hercegovina
Dragan Čović: Dosta je laži SDA, idemo s Osmorkom!
.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je jučer u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” da je sve gotovo kada je u pitanju dogovor o formiranju vlasti sa strankama okupljenim oko osmorke, čime je stavljena tačka na trakavicu koga će ova stranka izabrati za partnera.

Kazao nam je da je dogovor postignut, što je obznanila i osmorka, i da će sve biti potpisano u narednim danima. To znači da je SDA, definitivno, opozicija u FBiH i na državnom nivou.

Ide potpis
- Mi smo sjeli prije dvadesetak dana i napravili matematičke politike, da vidimo imamo li dovoljno kapaciteta za obnašanje izvršne i zakonodavne vlasti. A onda smo krenuli u izradu tog nacrta, ja bih rekao, osnova jednog političkog djelovanja za sve one koji će obnašati vlast uime nas i to se, evo, privelo kraju - rekao je Čović.

Tvrdi da će danas sjesti sa saradnicima, jer nije bio ovih dana u Mostaru, kako bi se pripremila forma samog potpisivanja, kako bi se već 1. decembra imenovali kolegiji oba doma naroda, i Federacije i BiH, i time praktično pokazali da, „sukladno izbornim rokovima, idemo u implementaciju izvršne vlasti“.

- Mislim da smo napravili dobar korak da promijenimo odnose u BiH i način saradnje. Još nismo uopće razgovarali o pozicijama. Sada želimo jasan okvir za zajedničko djelovanje u naredne četiri godine. Čim se to potpiše, onda idemo na naredni korak, ko bi obnašao koje funkcije kada su u pitanju ovi partneri - kazao je Čović.

Pojasnio je zašto je ustvari odlučio ići u formiranje vlasti s osmorkom, a ne sa SDA, strankom koja je za HDZ bila nezaobilazan faktor u formiranju vlasti kada je u pitanju bošnjačka strana.

- Naša je želja da napravimo jedno osvježenje. Ja sam čitavu kampanju koja je vođena u posljednjih sedam-osam mjeseci i formalno pred kampanju govorio kako ćemo unutar HDZ-a napraviti značajne promjene u smislu kadroviranja, odnosa. Svi oni koji su već dugo u politici, vrijeme je da se polako pripreme da rade neki drugi posao, a, kada to treba provesti, treba ti onda i druga strana. Kada smo razgovarali na nižim razinama, a razgovarali smo sa svim političkim opcijama i unutar hrvatskog naroda kroz HNS, ali i s ostalima, ono što smo željeli, željeli smo da imamo legitimno predstavljanje i to je osnova svega, ja bih kazao, u odabiru - istakao je Čović.

Ovaj put element je bitno promijenjen, kako je dodao, nametanjem rješenja Izbornog zakona od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kada je u pitanju Dom naroda FBiH.

- Mi sad imamo 80 predstavnika Doma naroda Federacije, tako da natpolovičnu većinu čini 41 predstavnik minimalno. I to je onda bilo pitanje ko to može napraviti s kim i kako. Kada smo to zbrajali, procijenili smo, barem na razini FBiH, da je to tako, a onda prema odnosu Federacije, željeli smo gledati niže, odnosno više razine. Evo, to je ta prevaga - rekao je Čović.

Radili dugo
Čović kaže da je HDZ sa SDA radio vrlo dugo i da je nestalo povjerenje.

- Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu, i na razini Vijeća ministara i na razini Federacije. Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima, ili negledanju na isti način na politički život u BiH. Jedna posebna stvar je bila što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo. Ja sam stalno govorio da moramo napraviti taj odnos, graditi međusobno povjerenje - istakao je Čović.

Lider HDZ-a, kako kaže, tražio je da se stave na sto svi problemi između dvije stranke i da se promijene potpuno neke stvari kako bismo dobili evropski status.

- A to onda znači radikalne reforme koje treba provesti. Imali smo vlast na razini BiH koja je četiri godine bila u zastoju. Mnogo toga nije funkcioniralo. Puno je tu nekih nepovjerenja, oko CIK-a... Znate šta je bilo tu sve. Čak i u samoj kampanji jezik koji je koristio naš partner. Jednostavno, nije bilo pružene ruke i procjena je da treba pokušati na drugačiji način voditi politiku u BiH i to je razlog zašto s drugim partnerima formiramo vlast - kazao je Čović.

Bilo poziva
Na pitanje je li razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, je li bilo poziva od lidera SDA da sjednu, razgovaraju, Čović je odgovorio:

- Nisam razgovarao osobno s gospodinom Izetbegovićem. Bilo je poziva i dopisa s te strane. Na drugim razinama je rađeno unutar stranaka, ali ja osobno nisam se ni sastajao ni razgovarao s Izetbegovićem.

Vlada do kraja godine
Čović je mišljenja da je važno prvo potpisati program, vidjeti šta treba doraditi, a tek onda ide druga faza, to su kadrovska rješenja i imenovanja.

Uvjeren je da nema razloga da nemamo ni Vladu FBiH ni Vijeće ministara do kraja godine.

- Mi moramo stabilizirati, ne samo političke nego i socijalne i ekonomske i sve druge prilike u zemlji. Potrebna nam je pravna država, nastavak puta ka EU integracijama. I na tome moramo raditi svi zajedno - istakao je.

Ne propustite