Zarađivali na operaciji bruha: Pod istragom najmanje deset zaposlenika hirurgije

Aktuelno
Zarađivali na operaciji bruha: Pod istragom najmanje deset zaposlenika hirurgije
Policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su nedavno pretres Kantonalne bolnice u Zenici i domova zdravlja u Kaknju i Visokom.

Policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su nedavno pretres Kantonalne bolnice u Zenici i domova zdravlja u Kaknju i Visokom.

Afera o zloupotrebi lijekova i lažnim dijagnozama koju je počinio jedan od ljekara domova zdravlja u Kantonu Sarajevo još se ne stišava. Iz JU Dom zdravlja KS-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a su potrebnu dokumentaciju o ovom slučaju proslijedili Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a, a kako je ranije kazao šef Ureda Erduan Kafedžić, u toku je analiza dokumenata.

Upozorenje ustanovama

Odgovarajući jučer na naš upit o zloupotrebi lijekova, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kažu da su upoznati sa navedenom problematikom, međutim, odgovornost za propisivačku praksu, korištenje pristupnih i propisivačkih šifri, kao i za izdavanje lijekova na recept je, kažu, isključivo na menadžmentima i radnicima zdravstvenih ustanova i apoteka, zbog čega su uputili upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i još jednom podsjetili na obaveze utvrđene zakonom i podzakonskim propisima. Po pribavljanju svih informacija, Zavod je cjelokupnu dokumentaciju proslijedio nadležnim institucijama.

- Dakle, radi se o ljudskom faktoru, a ne o kompjuterskom kriminalitetu, tj. kriminalitetu koji je usmjeren protiv bezbjednosti informacionih (kompjuterskih, računarskih) sistema. Uvjeravamo osiguranike da Zavod zdravstvenog osiguranja ima sve potrebne garancije kompanije Medit koje se tiču sigurnosti informacionog sistema, kao i da su poduzete sve mjere i radnje u pravcu eliminacije potencijalnih rizika ugrožavanja sistema, kako u proteklom periodu, tako i u budućnosti, naglašavaju iz ZZO KS-a.

Zbog svega navedenog, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ima potrebu još jednom da napomene svojim osiguranicima da ne postoji razlog za zabrinutost zloupotrebe ili eksternih upada u informacioni sistem.

- Od menadžmenta ugovornih organa, kao i zdravstvenih radnika koji ga koriste, tražit će povećanje stepena sigurnosti u pogledu korištenja pristupnih šifri i upravljanju resursa koji osiguranicima omogućavaju jednostavniji pristup zdravstvenoj zaštiti, kažu iz ZZO KS-a.

Podsjećamo, pošto se u ovom slučaju radi i o nepotrebno propisanim antidijabetik lijekovima, cijena inzulinske jedinice iznosi između 200 i 250 KM. Na internetu se također može vidjeti da se inzulin prodaje i u druge svrhe, kao što se, primjera radi, koristi i za uljepšavanje tijela, na nekim stranicama za oglašavanje.

Policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su nedavno pretres Kantonalne bolnice u Zenici i domova zdravlja u Kaknju i Visokom.

Oslobođenje saznaje da je istragom obuhvaćeno najmanje deset ljudi zaposlenih na Odjelu za hirurgiju zeničke bolnice i riječ je uglavnom o doktorima. Istraga se provodi zbog primanja mita.

U akciji niko nije uhapšen, a saznajemo da su izuzeti dokumentacija i medicinski materijali, koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela. Riječ je, između ostalog, o mrežama koje se koriste za ugradnju prilikom operacije bruha.

Komadi mreže

Prema prijavama koje su bile upućene Tužilaštvu, doktori traže kupovinu mreža koje koštaju više stotina maraka, da ih donesu pacijenti sami iz apoteka ili da kupe od njih u bolnici, a, navodno, umjesto tih mreža ugrađuju komade mreža sumnjive kvalitete koji su ostali neiskorišteni od ranijih pacijenata. Nove mreže, prema prijavama, ostavljaju za sebe i za prodaju pacijentima koji se trebaju operisati.

Oslobođenje

Ne propustite