AKO VAM SE ODJEDNOM JEDE KISELO, POSJETITE LJEKARA: Želja za jakim ukusima upozorava na ozbiljnu bolest

Porodica i zdravlje
AKO VAM SE ODJEDNOM JEDE KISELO, POSJETITE LJEKARA: Želja za jakim ukusima upozorava na ozbiljnu bolest
.

Svima nama se u nekom trenutku desilo da iznenada promijenimo navike u ishrani.

Odjednom više ne volimo grašak, spanać koji nismo podnosili nam je namirnica broj jedan, a čaja - koji nismo pili ni kada smo prehlađeni, odjednom ne možemo da se zasitimo... Nije neobično kada se kod nekoga poslije dugog niza godina iznenada razvije jaka želja za slanom ili začinjenom hranom. 

Ali ima i onih koji su, takođe neočekivano, sa zadovoljstvom počeli da jedu kiseli kupus, stavljaju limun ne samo u čaj, već i u sok... O tome šta je to što nas tjera da promijenimo navike u ishrani, govorio je poznati ruski gastroenterolog Roman Čekalov.

Po njegovom mišljenju, ako u našem zdravstvenom stanju postoje promjene, onda će one usloviti pojavu i nekih novih navika. Na primjer, maligne ćelije zahtevaju povećano snabdjevanje glukozom, pa tako će pacijent imati pojačanu želju za proizvodima od brašna, za hljebom i slatkišima.

Još jedan od najvejrovatnijih uzroka žudnje za određenom hranom je nedostatak hranljivih materija. Na primjer, nedostatak vitamina B može da se manifestuje kroz žudnju za ugljenim hidratima.

A šta znači kad vam se jede kiselo?

Evo šta znači ako su vam limun i kiseli kupus stalno napameti:

  1. Problemi sa varenjem - za kiselom hranom ima potrebu osoba koja ima nedovoljno lučenje hlorovodonične kiseline u stomaku. Zato pokušava da nadoknadi kiselost želudačne sredine i sebi olakša varenje hrane.
  2. Problemi sa jednjakom - Ako osoba ima GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), njena želja da pojede nešto poput limuna je posledica fiziološke potrebe da smanji kiselost alkalizacijom želudačnih sokova. Ali ovo, naravno, neće koristiti jednjaku.
  3. Nedostatak vitamina C i magnezijuma - drugi razlog je potreba za vitaminom C ili magnezijumom. Ali, naravno, pre nego što nadoknadite nedostatke ovih hranljivih materija, potrebno je da proverite njihovu koncetraciju u telu.

MONDO

Ne propustite