KAD NA AMBALAŽI VIDIM DA NEMA TOGA, KAŽEM: DOVIĐENJA! Dr Voja upozorio na OZNAKU - šta je bolje, JOGURT ILI KISELO MLIJEKO
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić riješio je vječitu dilemu i otkrio šta treba da gledamo kad kupujemo jogurt.
Kiselo mlijeko je još od davnina bila jedna od osnovnih namirnica u ishrani na prostorima Balkana. Ranije se vjerovalo da je u pitanju pokvareno mlijeko, ali ispostavilo se da je izuzetno zdravo. Kiselo mlijeko je hrana bogata kalcijumom, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali u njemu dominira i kompleks vitamina B.
Ipak, ono što čini najveće bogatstvo kiselog mlijeka jesu prirodni probiotici. Da li je tačno da doprinosi dugovječnosti, da li je bolje od jogurta ili ne, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. Gostujući u "Jutru" na Prvoj, profesor je objasnio ko treba da pije jogurt, a ko da uzima kiselo mlijeko.
"Kiselo mlijeko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt, ali kiselo mleko sadrži dosta laktoze i kod ljudi reguliše samo njen deficit. Ja namjerno preporučujem ove današnje 'moderne' jogurte, na čijim ambalažama piše dva odsto laktoze, jer kiselo mlijeko sadrži pet odsto. Ono samo po sebi utiče na veću svarljivost. Savjetuje se djeci koja imaju akutne infekcije, jer kiselo mlijeko doprinosi poboljšanju zdravlja. Takođe, dobro je i za crijevne infekcije. Ako je gastroenteritis teži - jogurt da, kiselo mlijeko ne, a ako je blaži, kiselo mlijeko da, zbog veće populacije probiotske bakterije", rekao je dr Perišić i objasnio kako da znamo da kiselo mlijeko ne treba da jedemo.
"Ako uzmemo dva obroka sa kiselim mlekom koje ima dosta laktoze, nakon drugog obroka, imaćete nadimanje. Onda možete da pređete na jogurt sa malo laktoze, onaj koji ima dva odsto. Nije smanjen naš kapacitet varenja laktoze u toj meri da mi to ne možemo da prevarimo. Kiselo mleko sadrži proteine koji utiču na mišićnu snagu, ali ne kapitalno. Utičemo na mišićnu snagu, volju, raspoloženje, nervni sistem, aktivnost. Mi znamo da tri organske kiseline u debelom crijevu mogu da utiču na mozak. Jedna je loša i utiče na brzinu starenja nervnih ćelija. Zato sa mlijekom treba biti oprezan, pa je zgodnije piti kozje mlijeko", rekao je profesor.
Postoje mnogobrojni podaci koji govore da je kiselo mlijeko ključno za dugovječnost, a dr Perišić ih je potvrdio.
"Bakterija Lactobacillus bulgaricus utiče na spremnost u odbrani od infekcija. Kad vidim u proizvodu da nema toga, doviđenja. To nije to. Sve treba čitati i znati. Kad uzimamo komercijalni preparat prbiotskih bakterija, imamo bolju stolicu, nevezano za mlijeko. Kiselo mlijeko je dobro za opstipaciju", objasnio je dr Voja.
(MONDO)