Horor: Deset jezivih primjera mučenja u zatvorima CIA

Svijet
Horor: Deset jezivih primjera mučenja u zatvorima CIA
Zastrašujući detalji zvjerske torture koja se odvijala u tajnim zatvorima Centralne obavještajne agencije...

Izvještaj američkog Senata, tačnije njegov dio, objavljen na 480 stranica otkrio je neke zastrašujuće detalje zvjerske torture koja se odvijala u tajnim zatvorima Centralne obavještajne agencije (CIA).

1. Zatvorenicima koji su štrajkovali glađu su hranu na silu gurali u rektum
Najmanje pet zatvorenika bili su prisiljeni da hranu i vodu unose rektalnim putem. Jedan od njih, Majid Khan, štrajkovao je glađu zbog toga što je nepravedno zatvoren. Agenti CIA su silom, preko takozvanog "crijeva za hranu" ubacivali hranu poput tjestenina, oraha, grožđa i ostalih namirnica u njegov rektum. Mučenje je išlo do tih granica da je Khan nekoliko puta pokušao samoubistvo tako što je sebi bukvalno odgrizao vene, prenosi Blic.

2. Čak 26 nedužnih zatvorenika je uhapšeno i mučeno
Ovi ljudi, inače veoma obrazovani ljudi, ugledni intelektualci, hapšeni su i mučeni iz jednog razloga: kako bi CIA od njihovih članova porodice izvukla određene informacije za koje je smatrala da posjeduju.

3. Zatvorenici su umirali od hipotermije, odnosno smrzavanja
U novembru 2002. godine, uhapšeni Afganistanac Gul Rahman je bio bačen u "Jamu soli", što je bio šifrovan naziv za zatvor Agencije u Afganistanu. Agenti su ga skinuli golog, vezali lancima i natjerali da sjedi na ledenom betonu. Sutradan je preminuo usljed smrzavanja.

4. Mučenje davljenjem
Khalid Sheikh Mohammed, navodni mozak napada na kule bliznakinje, u martu 2003. godine mučen je davljenjem čak 183 puta! U izvještaju se navodi kako je ova vrsta mučenja stalno izazivala grčenje, povraćanje i padanje u nesvjest.

5. Uskraćivanje sna na nedjelju dana
Najmanje pet zatvorenika počelo je da pati od teških halucinacija jer im je san brutalno uskraćivan, a neki su prisilno održavani budnim čak nedelju dana.

6. Ruski rulet
Nekoliko zatvorenika mučeno je igrom ruskog ruleta.

7. Prijetnja bušilicom
Abd al-Rahim al-Nashiri, Saudijac optužen za postavljanje bombe na američki razarač "USS Cole", bio je u nekoliko tajnih zatvora nakon hapšenja 2002. godine. Zastrašivan je bušilicom koja mu se nalazila svega par milimetara od sljepoočnice.

8. Prijetnje zatvorenicima da će im osakatiti i ubiti djecu i porodice
Agenti CIA prijetili su trojici zatvorenika da će im povrijediti najmilije, uključujući prijetnju da će im silovati majke.

9. Puštanje nesnosno jake muzike u ćelijama
Zatvorenici su izloženi nesnosno glasnoj muzici, među kojima je agentima "omiljena" bila numera Braće Blues "Rawhide", kao i takozvana "bijela buka" (nasumični signal izuzetne snage), koja je za cilj imala da potpuno slomi duh zatvorenika, pružajući im osjećaj nemoći i beznađa.

10. Vješanje zatvorenika za zglobove
Redha al-Najar, bivši Bin Ladenov tjelohranitelj, vezan je lisicama, i obješen o drvenu gredu, sa koje je visio skoro 24 sata. Pritom, stavljena mu je pelena, s obzirom da mu odlazak u toalet nije bio dozvoljen.

Ne propustite