EVO ŠTA JE STOMAČNI VIRUS I KAKO DA GA RAZLIKUJETE OD OSTALIH STOMAČNIH PROBLEMA: Upamtite ove simptome

Zdrav život
EVO ŠTA JE STOMAČNI VIRUS I KAKO DA GA RAZLIKUJETE OD OSTALIH STOMAČNIH PROBLEMA: Upamtite ove simptome
-

Stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima.
 
Dolazi do povećanja količine tečnosti u crijevima, prije svega u debelom crijevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje.

Kod djece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u hospitalnim uslovima.
 
Najčešći virusi koji izazivaju "stomačni grip" su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus.
 
Na koje simtome naročito moramo obratiti pažnju kako ne bismo postavili pogrešnu dijagnozu?
 
mučnina
povraćanje
dijareja
bolovi u stomaku
povišena tjelesna temperatura

Ovo su uobičajeni simptomi stomačnog virusa.

 Ali ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon nekoliko dana ili se čak pogoršavaju.
 
Koliko traje i ko je u posebnoj opasnosti od stomačnog virusa?
 
Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju. Moguće je da traju i do deset dana.
 
Najrizičnije grupe su mala djeca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni.
 
Koji lekovi i koje mjere liječenja se preporučuju osobama oboljelim od stomačnog virusa?
 
Specifični lijekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vrijeme ozdravljenja.
 
Zato se preporučuje odmor, lijekovi za spuštanje temperature, voda, supe i čajevi da bi se spriječila dehidratacija, prilagođena ishrana (pirinač, kuhani krompir, tost, banane), kao i probiotici.
 
Koje namirnice treba izbjegavati u toku bolesti?
 
Treba izbjegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, al*ohol, mlijeko i mliječne proizvode.
 
Kako se i na koji način može spriječiti stomačni virus?
 
Prije svega treba ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mjere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo).
 
Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želučano-crijevnu funkciju.
 

Ne propustite