ČAROBNI I NESHVAĆENI SVIJET PTICA: Otkriveno, vrane imaju još jednu sposobnost za koju se mislilo da mogu samo ljudi

Zanimljivosti
ČAROBNI I NESHVAĆENI SVIJET PTICA: Otkriveno, vrane imaju još jednu sposobnost za koju se mislilo da mogu samo ljudi
VRNE su među najpametnijim stvorenjima u životinjskom carstvu. Oni su u stanju da donose odluke na osnovu iskustva i koriste alate. Čini se da također razumiju koncept brojeva.

VRNE su među najpametnijim stvorenjima u životinjskom carstvu. Oni su u stanju da donose odluke na osnovu iskustva i koriste alate. Čini se da također razumiju koncept brojeva.

Naučnici su sada objavili da ove ptice također imaju sposobnost rekurzije, proces ugrađivanja struktura u druge, slične strukture - vještina za koju se dugo smatralo da je jedinstvena za ljude.

Rekurzija je ključna karakteristika jezika. Omogućava nam da sastavimo složenije rečenice od jednostavnih. Decenijama su psiholozi smatrali da je sposobnost ponavljanja prisutna samo kod ljudi, a neki su je smatrali ključnom za razvoj jezika.

"Uvijek je bilo pitanje mogu li neke životinje razumjeti i rekurzivne sekvence", rekla je biologinja Diana Liao sa Univerziteta u Tibingenu u Njemačkoj.

Eksperimenti sa majmunima


2020. godine naučnici su sproveli istraživanje na majmunima, odraslima i djeci i izvijestili da vještina razumijevanja rekurzivnih sekvenci možda ipak nije jedinstvena za našu vrstu. I ljudima i majmunima prikazan je ekran sa dva para simbola u zagradama koji su se pojavljivali nasumičnim redosledom.

Subjekti su obučeni da ih dodiruju redoslijedom "umetanja u centar" rekurzivne sekvence. Nakon tačnog odgovora, ljudi su dobili verbalnu povratnu informaciju, a majmuni su kao nagradu dobili malu količinu hrane ili soka.

Nakon toga, subjektima je predstavljen novi skup zagrada i naučnici su posmatrali koliko često ih rekurzivno sastavljaju. Dva od tri majmuna u eksperimentu generisala su rekurzivne sekvence češće od nerekurzivnih, iako im je bila potrebna dodatna obuka.

Jedan majmun je odgovarao rekurzivnim sekvencama u otprilike polovini ispitivanja. Poređenja radi, djeca od tri do četiri godine formirala su rekurzivne sekvence u otprilike 40 posto eksperimenata, piše Scientific American.

Vrane su imale iste rezultate kao i djeca


Ovo istraživanje navelo je Liao i njene kolege da istraže da li vrane imaju sposobnost da se ponovo pojave. Prilagođavajući protokole korištene u studiji iz 2020., tim je trenirao dvije vrane da kljucaju parove zagrada u rekurzivnom nizu. Istraživači su zatim testirali sposobnost ptica da spontano generišu takve rekurzivne sekvence na novom skupu simbola.

Tokom studije, vrane su imale iste rezultate kao i djeca, odnosno proizvele su rekurzivne sekvence u oko 40 posto pokušaja, ali bez dodatne obuke koja je bila potrebna majmunima.

"Sada je pitanje koja je ta sposobnost za vrane. Čini se da nemaju ništa slično ljudskom jeziku, tako da bi rekurzija mogla biti relevantna za druge kognitivne funkcije", rekao je neuronaučnik Giorgio Vallortigara sa Univerziteta Trento u Italiji.

No, neki stručnjaci su i dalje skeptični. Psiholog Arnaud Rey iz Francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja vjeruje da se ovi nalazi još uvijek mogu tumačiti sa stanovišta jednostavnog asocijativnog učenja, u kojem životinja uči da poveže simbol sa sljedećim, kao što je povezivanje otvorene zagrade sa zatvorenu.
 

Ne propustite