BILA JE NAJLJEPŠA U JUGOSLAVIJI, zvali su je srpska Brižit Bardo: Muž je prevario i oduzeo sina, a danas ima 79 godina I EVO KAKO IZGLEDA

Show
BILA JE NAJLJEPŠA U JUGOSLAVIJI, zvali su je srpska Brižit Bardo: Muž je prevario i oduzeo sina, a danas ima 79 godina I EVO KAKO IZGLEDA
-

Desanka Beba Lončar (79) bila je glumica rijetke, otmjene ljepote, a kadrovi iz filma "Ljubav i moda" u kojima ona krstari vespom ulicama Beograda u ženstvenoj haljinici sa crveno-bijelim kockicama koja naglašava njen uzak struk cijeloj Jugoslaviji urezali su se u pamćenje. Nije ni čudo da je 1960, ubrzo nakon prikazivanja ovog ostvarenja, dobila titulu se*s simbola i nadimak srpska Brižit Bardo.

Beba je imala samo 17 godina kada je život obične tinejdžerke zamijenila životom filmske dive. Nakon uloge u filmu "Ljubav i moda", preko noći postala je jedna od najtraženijih jugoslovenskih glumica, a nizale su se uloge u filmovima "Dvoje", "Dr", "Lito vilovito", a onda i "Dugi brodovi", koji joj je otvorio vrata evropske kinematografije.

"Došli su kod mene i rekli mi - snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom... To je bilo kao san", ispričala je Beba jednom prilikom.

"Mnogo sreće i slučajnosti uticalo je na moju karijeru. Na Zapadu sam bila zanimljiva i kao djevojka koja u filmsku industriju stiže iza gvozdene zavjese", govorila je, prenosi Blic žena.

Poslije uloge vikinške princeze u britansko-jugoslovenskoj koprodukciji "Dugi brodovi" ova nježna plavuša, tada tek 19-godišnjakinja, mogla je da bira kojim će putem da krene... Izabrala je Rim - "vječni grad", a Italijani su to znali da cijene - obožavali su Bebu i zvali je "prelijepa lutka" i "fatalna plavuša". Beba je bila velika zvijezda u Rimu, radila je i družila se sa velikim facama poput Marčela Mastrojanija, Vorena Bitija, Masima Ranijera...

1873457-ljubav-i-modabeba-loncarkinoteka-ff

foto: Jugoslavenska kinoteka

Zajedno sa slavom i uspjehom, stigao je i veliki novac. Tako je Beba već sa 19 godina uživala u ukusu neopjevanog luksuza - bijelom mercedesu, skupoj bundi, velikom dijamantu...

"Dvosjed, kabriolet… To je najluksuzniji auto koji sam imala. Bila sam klinka, sad to vidim kao tipično dječIji potez. Meni su ta kola bila poput neke igračke, a isto sam tako kupila i bundu. Uopšte nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje", pričala je ova beogradska ljepotica.

I dok su muškarci širom Evrope uzdisali za Bebom, ona je svoju ljubav poklonila jednom čoveku - hrvatskom biznismenu Josipu Radeljaku Dikanu. Supružnici su imali svet na dlanu, ali su dugo čeznuli za potomstvom - čak 13 godina je prošlo pre nego što je Beba na svijet donijela njihovog sina Lea.

Beba je nekoliko puta ostajala u drugom stanju, ali se svaka trudnoća završavala pobačaj. To su bila teška vremena, ali je svojevremno glumica istakla da je imala apsolutno podršku svog supruga: "Dolazio je i danju i noći, dovlačio puna kola… Moje drugarice na odeljenju i ja imale smo sve što smo poželele". Trudnoću sa sinom Leom je praktično provela u postelji - prvih pet mjeseci nijednom nije ustala iz kreveta.

"Tri kilograma i 150 grama, 52 dugačak, crven, sa zulufima… Kad sam ga najzad uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svijet. Život u bolnici duboko me je izmijenio. Napustila sam glumu i riješila da budem s djetetom, da ga dadilje ne vuku po setovima", ispričala je Lončar jednom prilikom.

Posljednji film "La Villa delle anime maledette" snimila je 1982. godine u Rimu, nakon čega je stavila tačku na filmsku karijeru, iako je imala samo 39 godina.

Beba i Josip su živjeli veliku ljubav i imali lijep brak, no 1994, poslije 23 godine zajedništva, neočekivano za Bebu, uslijedila je njegova preljuba, a ubrzo i razvod.

dikan-beba

foto: Yugopapir

"Kad propadne veza koju ste toliko gradili, to zaista jeste životni poraz. Ali on je u 50. godini riješio da krene drugim putem. Dešava se da muškarci tada traže obnavljanje svog života i mladosti, a ja ne bih nikog sputavala da radi šta hoće. Ne može se voljeti na silu", pričala je ona.

Radeljak je Bebu prevario sa mlađom glumicom Enom Begović, ali glumica kaže da druga žena nije bila pravi razlog njihovog rastanka.

"To se zove zamor materijala. Sjećam se da smo živjeli fantastično i poslije smo počeli da idemo na živce jedno drugom. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem. Se*s je najvažniji dio te igre. Ali ljubav, nažalost, nije vječna, ma koliko mi žene to romantično željele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više riskiraju. To je zato što živimo u muškom svijetu. Njima se preljuba oprašta, a kojoj bi ženi bilo oprošteno da ostavi muža sa sve djecom i nađe 20 godina mlađeg frajera? Pa stavili bi je na stub srama. Samo, ko smo mi da sudimo ljubavi", istakla je Desanka.

Razvod je za Bebu bio posebno traumatičan jer je Dikan insistirao na tome da dobije starateljstvo nad sinom, a u toj borbi je bio toliko nemilosrdan da nije prezao od laži i manipulacija. "Beba se opirala, Dikan ne želi da popusti", pisala je jugoslovenska štampa tada, a navodno je, mada to nikada nije zvanično potvrđeno, ovaj biznismen namjerno proglasio Bebu alkoholičarkom i smjestio je u kliniku za borbu protiv alkoholizma. Nakon toga ponudio joj kompromis - da zaboravi na dijete koje je rodila, a da će mu on pružiti najbolje moguće uslove za život i prepisati sve nekretnine. Navodno je sa sinom Leom (40) ponovo uspostavila kontakt tek kada je on otišao na studije u London, kada je koristila svaku priliku da ga tamo posjeti.

Zanimljivo je da je početkom 2000-ih beogradski radio B92 proglasio je Bebu za "najbolju ribu vijeka", a ona je došla da primi nagradu, srećna jer su je mlađe generacije tako ocijenile.

wt-k9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtmpjn01eqv8vndk1ngq4mta5mtizzjmynteznjllzwm2ntuzmmqxnjguanblz5gtas0cgacbaae

foto: Blic.rs

Beba danas živi na Dorćolu, gdje se i rodila i odrasla. Voli život i uživa u njemu. I u 79. godini izgleda fantastično - ona je rođena dama, i to se u osmoj deceniji i te kako vidi! Njena gracioznost i elegancije ne blede s godinama!

"Živim na mom Dorćolu, gdje sam i rođena. Imam nekoliko solucija za život u inostranstvu, gdje povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla da radim kao djevojčica i mlada žena. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se sa velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života", ispričala je Beba prije nekoliko godina.

(Kurir.rs/ Blic žena)

Ne propustite