"SELJAČKI" NAPITAK PRAVI ČUDO U ORGANIZMU: Koristi se kao lijek za mnoge bolesti

Porodica i zdravlje
"SELJAČKI" NAPITAK PRAVI ČUDO U ORGANIZMU: Koristi se kao  lijek za mnoge bolesti
.

Surutka je bogata hranljivim materijama, a koliko je zdrava znale su i naše bake koje su je koristile kao lek za mnoge bolesti. Puna je ugljenih hidrata, minerala i vitamina.

Ovaj nus proizvod nastaje pri proizvodnji sira i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su bitni za mozak.

Surutku je dobro piti svaki dan jer se veruje da je:

1. Najbolji je prirodni lek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza, veruje se da nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam oprema aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Ukoliko želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite jeste da posegnete za čašom surutke.

2. Pomaže kod mršavljenja

Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim stvarima, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osećaj gladi.

3. Rešava problem zatvora

Surutka će brzinski podstaći probavu i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar sirutke dnevno) jer može da izazve proliv. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

4. Smanjuje stres i osećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

5. Reguliše povišene masnoće u krvi

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspevaju da kontrolišu lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja.

7. Snižava krvni pritisak

Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju vaskularnog sistema jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni pritisak, te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Izvor:Stil

Ne propustite