Najuspješnija košarkaška godina u historiji BiH

Košarka
Najuspješnija košarkaška godina u historiji BiH
Predstavnici KSBiH će u narednom periodu otputovati u Atinu gdje će s Ivanovićem dogovoriti nastavak saradnje.

Godina na izmaku bila je najuspješnija u košarkaškoj historiji Bosne i Hercegovine. BiH je postala jedna od devet evropskih zemalja sa svim muškim košarkaškim selekcijama u ”A” diviziji – istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Košarkaškog saveza BiH (KSBiH) Dino Konaković.

Konaković je zajedno s generalnim sekretarom Harunom Mahmutovićem i direktorom reprezentacije Igorom Stojanovićem organizirao konferenciju Za medije povodom žrijeba grupa za evropsko prvenstvo 2015. godine, te da bi se zajedno osvrnuli na 2014. godinu, koja je okarakterisana kao ”najuspješnija košarkaška godina u historiji BiH” i nadolazeću 2015.

– S puno optimizma dočekujemo narednu godinu, za koju vjerujemo da može biti uspješnija od godine na izmaku. Vjerujemo da seniorska reprezentacija s igračima koje imamo i vrhunskim trenerom poput Duška Ivanovića može napraviti iskorak na jednom velikom takmičenju, a očekujemo i velike stvari od mlađih košarkaša, posebno od U-16 selekcije koja u svojim redovima ima perspektivne košarkaše – kazao je Konaković.

Predstavnici KSBiH će u narednom periodu otputovati u Atinu gdje će s Ivanovićem dogovoriti nastavak saradnje. Konaković ističe da oko toga ne bi trebalo biti nikakvih problema, te da očekuje da će taj crnogorski stručnjak s klupe predvoditi BiH na EP-u.

Seniorska reprezentacija BiH u ponedjeljak je saznala protivnike u grupi A evropskog prvenstva koje će biti održano 2015. godine u četiri evropske zemlje. BiH će u francuskom Montpellieru igrati protiv Francuske, Finske, Poljske, Izraela i Rusije.

Čelnici KSBiH najavljuju borbu za plasman u drugi krug takmičenja, što bh. selekciji nikada nije pošlo za rukom, ali upozoravaju da je grupa u kojoj sve ekipe vjeruju i pretenduju na neku od pozicija koje vode u eliminacionu fazu takmičenja, veoma teška.

– Žao nam je što nismo izbjegli Rusiju iz zadnjeg šešira. Ipak, naši igrači su iskusniji u odnosu na prošlo prvenstvo, igraju u jakim takmičenjima, Ivanović je vrhunski trener i sigurno je da naša očekivanja rastu – istaknuo je Stojanović.

U KSBiH su uvjereni da ”A” selekcija BiH može ostvariti rezultat za pamćenje na EP-u, ukoliko se selektoru Ivanoviću odazovu svi igrači. Upitan je nastup Jusufa Nurkića, igrača NBA ekipe Denver Nuggets, koji je prema mišljenju mnogih jedan od najperspektivnijih mladih centara Evrope.

– Nurkić je mlad igrač koji treba da se posveti svojim nastupima u NBA ligi, ali mi se u KSBiH nadamo da će u njemu proraditi patriotizam i da će u Francuskoj igrati za reprezentaciju svoje zemlje. S njim bi smo bili kompletni pod košem, a Ivanović bi u rotaciji imao tri odlična visoka igrača – objasnio je Mahmutović.

Generalni sekretar KSBiH je naglasio da KSBiH u narednoj godini želi napredovati i u organizacionom smislu, kao i da je jedan od ciljeva Saveza da više pažnje posveti ženskim košarkaškim selekcijama.

– Mi u KSBiH želimo napredovati u organizacijskom smislu, a za to će nam trebati više sredstava i osoblja. Želimo se u određenim segmentima rada približiti vrhunskim košarkaškim savezima. Iduće godine ćemo imati žensku seniorsku košarkašku reprezentaciju, a u svakom slučaju moramo više pažnje posvetiti ženskoj košarci – rekao je Mahmutović.

Dodao je da će Savez u 2015. godini dodatno raditi na organizaciji košarkaških liga za mlade, koje bi vremenom trebale prerasti u državna prvenstva BiH.

Ne propustite