Izuzetno rijedak 110 godina star električni automobil

Automoto
Izuzetno rijedak 110 godina star električni automobil
Početkom 20. vijeka glavni su hit bili parni i električni automobili, a skoro je jedan takav old timer prodan na aukciji za 95 000 dolara.

Početkom 20. vijeka glavni su hit bili parni i električni automobili, a skoro je jedan takav old timer prodan na aukciji za 95 000 dolara.

Iz današnje perspektive, kada se 90% svjetskih ratova vodi zbog nafte, teško je povjerovati kako je prije samo 100 godina crno zlato bilo totalno nezanimljiva sirovina, a niko normalan nije želio kupiti automobil koji je koristio benzin kao gorivo. Em je smrdilo, em su takva vozila bila iznimno opasna i lako kvarljiva, em si za bočicu goriva morao ići kod hemičara.

U to su vrijeme najveći hit bili parni i električni automobili, a 1900. godine se svijetom lagano vozikalo čak 30 hiljada automobila pogonjenih starim olovnim baterijama. Iz tog vremena potiče i klasični 1905 Woods Queen Victoria Brougham, a jedini takav preostali primjerak nedavno je prodan za solidnih 95 hiljada dolara.

Aukcijska kuća Bonhams je ovaj raritet stavila na prodaju na zahtjev njezinog prijašnjeg vlasnika Jamesa E. Cousinsa, a 110 godina star bolid je u fantastičnom i prije svega voznom stanju. Izgrađen je u tvornici Woods Motor Vehicle Companya, firme koja je bila jedan od najjačih igrača onog vremena, a koju su osnovali neki od najbogatijih i najinovativnijih ljudi onog vremena. Godišnje su na tržište izbacivali 500 automobila, ali su 1918. godine ipak propali i to zbog nemogućnosti da se prilagode procvatu benzinaca.

Lijepo je vidjeti kako je iz tog doba preživio barem jedan 1905 Woods Queen Victoria Brougham, koji je i u ono vrijeme bio pravi luksuz za ogromnih 3 000 dolara (današnjih 70 hiljada dolara). Podvoz mu je dužine od 1 829 milimetara s ukupnom masom od 1 179 kilograma.

Gotovo svi dijelovi su autentični, osim što je pogonski sistem unaprijeđen modernim baterijama i novim sistemom punjenja.

Luksuzni kožni enterijer je očuvan u svom izvornom obliku, a postoji i opcija skidanja krova koja ovaj old timer pretvara u kabriolet. Istina, maksimalna brzina od 48 km/h neće vas ostaviti bez daha, ali vjerujemo kako je užitak vožnje u ovakvom vozilu neponovljiv. 

(Idesh.net) 

Ne propustite