Voće za jutro, proteini navečer

Zdrav život
Voće za jutro, proteini navečer
Nije svejedno kada jedemo koju hranu jer organizam različito funkcionira u raznim dijelovima dana. Tako su ugljikohidrati rezervirani za jutro, a bjelančevine za večer.

Za zdravlje i vitku liniju nije važno samo što i koliko jedete nego i - kada. Stoga bi svatko trebao uskladiti ritam obroka s neuroendokrinim ritmovima svog organizma. 

Svaki organizam ima biološki ritam koji se izmjenjuje kroz dnevne cikluse tzv. cirkadijalne ritmove. On obuhvata sve cikluse koji ovise o izmjeni dana i noći poput ciklusa spavanja, tjelesne temperature, hormona, probave... Ta medicinsko-dijetetska metoda naziva se krononutricionizam. 

"Osnovne postavke svrstavaju unos specifičnih makronutrijenata u tačno određeno doba dana, a takvim se načinom prehrane postižu bolja probava hrane, apsorpcija hranjivih tvari, regulacija tjelesne težine i poboljšanje općega zdravstvenog stanja.", govori nutricionistica iz Definicije hrane Karmen Matković Meliki. 

Važno je znati i da postoje tri ciklusa za iskorištavanje hrane od otprilike osam sati: eliminacija ili uklanjanje otpada i ostataka hrane (do podneva), aproprijacija ili jedenje i probava (tokom dana) te asimilacija ili upijanje i korištenje (navečer i noću). 

Za ručak nemojte pretjerivati s mesom 
Jednako kao i ribu, meso je najbolje jesti u drugom dijelu dana, samo je bitno da je riječ o krtim opcijama, od mesa peradi, teletine do svinjetine. Ujutro svakako izbjegavajte suhomesnate nareske. 

"Al dente" tjestenina i riža učinit će ručak energetskom bombom
Hljeb, tjesteninu, rižu i krompir najbolje je jesti u prvoj polovici dana. Za doručak slobodno jedite integralni hljeb i peciva, a tjesteninu i rižota s kuhanim povrćem i mahunarkama za ručak. Važno za probavu je da pri kuhanju ostanu “al dente”.

Plava riba za večeru izvor je vrijednih omega kiselina
Riba se zbog proteinskog sastava preporučuje jesti u kasnijim satima, najbolje za večeru. Vaš prvi izbor neka bude plava riba poput srdele, tune, skuše ili masnija riba poput lososa, a možete iskoristiti i onu iz limenke. 

Lakše utonite u san uz šalicu mlijeka sa kašićicom cimeta
Ovisno o ličnom izboru, zdravstvenom stanju i toleranciji na laktozu, kasnovečernji obrok može biti samo kašika toploga kravljeg mlijeka sa kašikom kakaa, cimeta ili vanilije, baš kao i kašika sojinog mlijeka.

Probava će raditi ako poštujete red
Dnevni ciklus ili cirkadijalni ritam tijela obuhvata sve cikluse koji ovise o izmjeni dana i noći. Funkcionalna probava ovisi o zdravom probavnom sistemu i usklađenosti s dnevnim ritmom gdje se jedenje i probava hrane, iskorištavanje tvari i izlučivanje otpadnih produkata izmjenjuju prirodnim ritmom, svaki u svoje specifično doba dana, prenosi 24sata.

Ne propustite