BALKANCI OBOŽAVAJU VOĆKU KOJA MOŽE DA BUDE OTROVNA: Prije jela obavezno očistite OVAJ DIO

Foto i video
BALKANCI OBOŽAVAJU VOĆKU KOJA MOŽE DA BUDE OTROVNA: Prije jela obavezno očistite OVAJ DIO
.

Jesen je sezona jabuka, često ih tad jedemo više nego obično, pravimo kolače i pite od njih, ali šta se dešava ako slučajno pojedemo njeno sjeme.

Iako važi za zdravu grickalicu jer sadrži brojne benefite za zdravlje, ona u određenom momentu može vrlo lako da postane i nezdrava, tačnije otrovna. A evo i kada!

Jedan medicinski ljekar koji redovno informiše ljude o zdravlju na svom TikTok profilu, nedavno je podelio i video u kojem objašnjava kako možemo da se otrujemo od sjemenke jabuke.

Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je sjemenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospije u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan.

I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda.

Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su djeca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 sjemenki, te je uvek bolje da ih prije jela ili pripreme nekog obroka otklonite!

 (MONDO)

Ne propustite