St. Louis, SAD

Foto dana
St. Louis, SAD
Šira oblast grada St. Louis-a obuhvata i općine koje se nalaze i u susjednoj državi Illinois

Grad je nazvan po francuskom kralju Louisu IX. St. Louis broji 2,698,672 stanovnika i predstavlja 18 grad po veličini u SAD-u.

Najznačajniji identitet grada predstavlja lúk u St. Louisu, visoka građevina u centru grada izgrađen kao simbol prolaza iz istočne u zapadnu Ameriku kako je grad lociran na rijeci Mississippi (Misisipi) koja se historijski smatra granicom između američkog istoka i zapada.

Bosanskohercegovačka dijaspora
St. Louis je grad sa najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u. Prema nezvaničnim procjenama u gradu živi između 36.000 i 40.000, a prema nekim izvorima i preko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca. Bh. emigracija u St. Louis uglavnom je došla tokom zadnjeg rata od 1992-1995. godine i većinom su se nastanili u južnom dijelu grada St. Louisa. BH emigracija je i djelomično zaslužna za rehabilitaciju užeg grada St. Louisa kako su se stacionirali u užem urbanom prostoru revitalizirajući dijelove grada koji su bili napušteni za vrijeme iseljavanja bijelaca. Bh. građani prestavljaju relativno značajnu populaciju za politički i društveni razvoj grada. Veliki broj bh. emigracije se bavi ugostiteljstvom i građevinarstvom, a veliki broj ih također pohađa lokalne univerzitete.

800px-flag-of-st-louis-missouri-svg

Ne propustite