Mladi jablanički entuzijasti na daskama

Kultura
Mladi jablanički entuzijasti na daskama
Pozorišna scena u Hercegovini na staklenim je nogama. Narodno pozorište i Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara, kao dvije najreprezentativnije pozorišne institucije s juga naše zemlje, suočavaju se s finansijskim problemima.

Pozorišna scena u Hercegovini na staklenim je nogama. Narodno pozorište i Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara, kao dvije najreprezentativnije pozorišne institucije s juga naše zemlje, suočavaju se s finansijskim problemima.

I dok pozorišni umjetnici iz ''hercegovačke prijestolnice'' na sve moguće načine pokušavaju spasiti ove institucije kulture, na periferiji medijske pažnje mladi jablanički entuzijasti lokalnu publiku uspijevaju privoliti pozorištu.

Pod dirigentskom palicom Amire Kovač, apsolventice Ekonomskog fakulteta, godinama nižu upjehe, kako pred domaćom publikom, tako i širom Bosne i Hercegovine.

Publika u Srebreniku, Banovićima, Prozoru i drugim gradovima uvjerila se u glumački talenat jablaničke ekipe.

Predstave poput ''Svastike'', ''Vutra malo sutra'' i ''Zimske radosti'' poznatog autora i pisca pozorišnih predstava Save Škobića, te ''Sulejman Suljo III'' Fikreta Mujkića više puta su izvođene pred jablaničkom publikom, a svaki put Kino dvorana bivala bi ispunjena do posljednjeg mjesta.

Posljednji uspjeh u nizu napravili su prije mjesec dana humorističkom predstavom ''I da imam odakle mi'' Save Škobića.

U razgovoru za portal Novi.ba rediteljica predstave Amira Kovač kaže da je publika bukvalno bila dovedena do suza, te da im je to dalo dodatni vjetar u leđa za bavljenje ovim poslom.

- Premijeru predstave smo izveli upravo mi, članovi jablaničkog KUD-a ''Prijatelji''. Godinu dana smo radili na predstavi, nerijetko i u nepotpunom sastavu zbog drugih obaveza svih glumaca u predstavi. No, ovo djelo Save Skobića oduševilo je domaću publiku, pa smo na sve prijašnje probleme zaboravili. Zadovoljna i nasmijana publika nam je najvažnija i oni nikad ne smiju primjetiti naš umor ili poteškoće s kojima se suočavamo, izjavila je Kovač.

Na zahtjev publike odlučili su ponovo izvesti predstavu u petak, 12. decembra.

- Izazvali smo veliko oduševljenje. Prije mjesec dana je oboren rekord prodatih ulaznica u Kino sali. Predstava govori o životu dvojice penzionera, o njihovim dogodovštinama za vrijeme komunizma i ljubavnim problemima. Prožeta je pjanskim pričama, kroz smijeh dodaje reditaljica predstave, koja ujedno igra i jednu od uloga.

Pored nje, uloge su oživjeli Azra Kevrić, Almedina Imamović, Sanel Nezirić, Alen Đuliman, Naziha Đelmo, Majda Piralić, Murisa Klepo i Alen Proho.

Kao jedini u Jablanici koji egzistiraju na ovom polju kulture odlučni su da istraju u tome da još zadugo razveseljavaju domaću publiku.

Ne propustite