Poslanici odbili raspravu o kreditnom zaduženju RS za 300 miliona dolara

Bosna i Hercegovina
Poslanici odbili raspravu o kreditnom zaduženju RS za 300 miliona dolara
Sa dnevnog reda skinut Prijedlog zaključka kojim se konstatuje da gradnja malih hidroelektrana u NP "Sutjeska" nije od javnog i opšteg interesa za RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nisu prihvatili prijedlog Vukote Govedarice, šefa kluba poslanika SDS-a, da se na dnevni red sjednice koja je počela danas uvrsti Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke Vlade RS o prihvatanju zaduženja u iznosu od 300 miliona dolara kod američkog investicionog fonda "Global Bancorp Commodities & Investment", javlja Anadolu Agency (AA).

Govedarica je obrazlažući svoj prijedlog istakao da je Narodna skupština RS jedina koja može da donese odluku o zaduženju Republike Sprske, a da Vlada RS može samo da predloži zaduženje. Prema mišljenju Govedarice, sporno je i što se u odluci o zaduženju koji je donijela Vlada RS 9. oktobra za jedno zaduženje navodi više namjena.

"Nije mi jasno dokle idete u ovim stvarima, ne možemo da prepoznamo toliki bezobrazluk i nepoštovanje zakonskih odluka, a to ste radili i ranije", rekao je Govedarica.

Skupštinski odbori skinuli su s dnevnog reda Izvještaj o reviziji Zbirnog finansijskog izvještaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za 2014. godinu i Prijedlog zaključka kojim se konstatuje da gradnja malih hidroelektrana u NP "Sutjeska" nije od javnog i opšteg interesa za RS, te Nacrt straterije razvoja obrazovanja RS za period 2015. - 2020. godine.

U Banjaluci je u 12 časova počela sedma redovna sjednica Narodne skupštine RS pitanjima poslanika i odgovorima članova Vlade RS tokom aktuelnog časa. 

Dragan Čavić, lider NDP, je pitao kakve su odredbe ugovora Vlade RS i američkog investicionog fonda, da li je potpisan ugovor, ko i kada ga je potpisao, a tražo kopiju tog ugovora.

Zoran Tegeltija, ministar finasija RS, rekao je da je on potpisao ovaj ugovo, i istakao da Vlada RS neće kršiti bilo koju odluku parlamenta RS pa ni odluku o kreditnom zaduženju.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se Prijedlog deklaracije i genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Ne propustite