Rusija i Ukrajina razmjenjuju krivicu za oštećenu stambenu zgradu u Belgorodu

Objavljeno:13.10.2022 - 14:17
A A A Times Arial

Moskva i Kijev međusobno se okrivljuju za štetu nanijetu stambenoj zgradi u četvrtak u ruskom gradu Belgorodu, u blizini granice sa Ukrajinom, piše CNN:

Ruski zvaničnici krivili su ukrajinske oružane snage, prema objavama na društvenim mrežama. Međutim, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao je da je Rusija lansirala projektile prema Harkovu i promašila cilj.

“Oko 12.40 sati po lokalnom vremenu neidentifikovani predmet je pao na stambeni objekat u Gubkinoj 42 kao rezultat akcije PVO. Sada su na licu mjesta vidljiva razaranja na posljednjem spratu, dva automobila su oštećena ruševinama. U ovom trenutku nema informacija o žrtvama", rekao je gradonačelnik Belgoroda Anton Ivanov u video poruci objavljenoj na svom Telegramu.

Stanovnici su premješteni u hotel, dodao je Ivanov.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov okrivio je ukrajinske oružane snage za granatiranje stambene zgrade.

"Ukrajinske oružane snage granatirale su Belgorod. Protivzračna odbrana na djelu. Došlo je do razaranja stambene zgrade u ulici Gubkin. Informacije o žrtvama se preciziraju", rekao je guverner u Telegramu.

Međutim, Podolyak je negirao optužbe, rekavši da je to ruska greška.

"Rusija je lansirala projektil prema Harkivu, ali nešto je pošlo po zlu i pogodila je stambenu zgradu u Belgorodu u Rusiji. Hoće li biti istrage? Ili kazne? Ne, Putina nije briga koga će ubiti: Ukrajince ili Ruse. Propagandisti će brzo pronaći lažno objašnjenje”, napisao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Podolyak na Twitteru.