Kavom protiv Alzheimera
Naučnici su otkrili da dva sastoja kave, polifenol i kofein, mogu spriječiti pojavu neurofibrilarnih čvorova i amiloidnih plakova na mozgu, a to su dva glavna obilježja Alzheimerove bolesti. Sudeći prema tim istraživanjima, dovoljno je ispijati 3-5 šoljica kave dnevno kako bi se šansa za dobivanje Alzheimerove bolesti smanjila za 20%.
Sva ova istraživanja vođena su od strane ISIC-a, Instituta za naučne informacije o kavi. Od svih blagodati kave, ova sigurno zaslužuje najviše pažnje.
Polifenoli i kofein mogu smanjiti i propadanje moždanih ćelija, posebice u korteksu i hipokampusu, dijelovima mozga koji su povezani sa pamćenjem.
Alzheimerova je bolest karakteristična za stariju životnu dob i karakterizira je stanje progresivne neusklađenosti misli i pokreta, konfuzije, gubitka pamćenja, apatije i vrlo često, u početnim stadijima bolesti, susrećemo u pacijenata stanje duboke i teške depresije.
U svijetu trenutno od Alzheimerove bolesti boluje 26 milijuna ljudi.