CIJELI SVIJET APLAUDIRA ZBOG DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Evo u čije je ruke otišla nagrada

Svijet
CIJELI SVIJET APLAUDIRA ZBOG DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Evo u čije je ruke otišla nagrada
Međunarodna zajednica oduševljena je ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za mir.

Međunarodna zajednica oduševljena je ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za mir.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je "izuzetnu hrabrost žena i muškaraca koji se bore protiv autokratije".

Pišući na Twitteru, von der Leyen je rekla: "Oni pokazuju pravu moć civilnog društva u borbi za demokratiju. Ispričajte svoje priče. Podijelite svoj angažman. Pomozite da svijet postane slobodnije mjesto."

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je na Tviteru da je Nobelov komitet odao počast "nepokolebljivim braniocima ljudskih prava u Evropi".

"Zanatlije mira, znaju da mogu računati na podršku Francuske", rekao je Macron.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je čestitao pobjednicima i tvitovao poruku podrške.

Bjeloruska opoziciona političarka Sviatlana Tsikhanouskaya, koja je bila prisiljena u izgnanstvo u Litvaniji nakon što se na izborima u augustu 2020. godine kandidirala protiv lidera moćnog čovjeka i Putinovog saveznika Aleksandra Lukašenka, koje je međunarodna zajednica proglasila ni slobodnim ni poštenim, također je uputila čestitke Bijatskom.

„Čestitam bjeloruskom branitelju ljudskih prava i političkom zatvoreniku Alešu Bijalatskom na primanju #Nobelove nagrade za mir 2022. Nagrada je važno priznanje za sve Bjeloruse koji se bore za slobodu i demokratiju”, rekla je ona u tvitu.

„Svi politički zatvorenici moraju biti oslobođeni bez odlaganja“, dodala je ona.

Podsjetimo, zatvoreni bjeloruski aktivist Ales Bijalijacki, ruska organizacija Memorial i ukrajinski Centar za građanske slobode osvojili su u petak Nobelovu nagradu za mir u 2022. 

Ne propustite