NOBELOVA NAGRADA ZA MIR: Ko je Ales Bialiatski?

Svijet
NOBELOVA NAGRADA ZA MIR: Ko je Ales Bialiatski?
Ales Bialiatski je istaknuti bjeloruski aktivista za ljudska prava, koji se trenutno nalazi u zatvoru bez suđenja.

Ales Bialiatski je istaknuti bjeloruski aktivista za ljudska prava, koji se trenutno nalazi u zatvoru bez suđenja.

Gospodin Bijatski, 60, osnivač je državnog Centra za ljudska prava Viasna (Proljeće), koji je osnovan 1996. kao odgovor na brutalno gušenje uličnih protesta od strane bjeloruskog autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Viasna je pružila podršku zatvorenim demonstrantima i njihovim porodicama, dokumentujući upotrebu torture protiv političkih zatvorenika od strane bjeloruskih vlasti.

"Posvetio je svoj život promicanju demokratije i mirnog razvoja u svojoj domovini", rekla je čelnica norveškog Nobelovog komiteta Berit Reiss-Andersen, najavljujući tri ovogodišnja dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Gospodin Bijatski - koji je dobio brojne međunarodne nagrade za ljudska prava - proveo je tri godine u zatvoru nakon što je osuđen zbog optužbi za utaju poreza koje je uvijek negirao 2011. godine. Pušten je 2014. godine.

Ponovo je priveden 2020. godine nakon masovnih uličnih protesta zbog, kako opozicioni aktivisti kažu, lažiranih izbora zbog kojih je Lukašenko ostao na vlasti.

"Uprkos ogromnim ličnim poteškoćama, gospodin Bijatski nije popustio ni milimetar u svojoj borbi za ljudska prava i demokratiju u Bjelorusiji", dodali su.

Neposredno prije hapšenja prije dvije godine, Bijatski je na svojoj Facebook stranici napisao da se bjeloruske vlasti "ponašaju kao režim okupacije".

"Stotine hiljada demonstranata širom Bjelorusije, a stotine [njih su] privedene."

Trenutno zdravstveno stanje gospodina Bialiatskog nije poznato.
 

Ne propustite