60 godina nakon Kubanske raketne krize američki predsjednik spominje mogućnost "sudnjeg dana"

Svijet
60 godina nakon Kubanske raketne krize američki predsjednik spominje mogućnost "sudnjeg dana"
Američki predsjednik Joe Biden jučer je iznio poprilično zabrinjavajuće upozorenje da bi aktualni sukob u Ukrajini mogao prerasti i u nuklearni sukob. Za vrijeme skupa u New Yorku poručio je kako je rizik od izbijanja atomskog rata danas najveći još od vremena Kubanske raketne krize iz 1962. godine.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je iznio poprilično zabrinjavajuće upozorenje da bi aktualni sukob u Ukrajini mogao prerasti i u nuklearni sukob. Za vrijeme skupa u New Yorku poručio je kako je rizik od izbijanja atomskog rata danas najveći još od vremena Kubanske raketne krize iz 1962. godine, piše Advance.hr.

"Nismo se suočili s mogućnošću sudnjeg dana još od vremena Kennedyja i Kubanske raketne krize. Pokušavamo shvatiti - gdje je Putinov izlaz? Gdje će ga naći? U kakvoj situaciji će se pronaći kad shvati da ne gubi samo utjecaj već i znatnu moć?", poručio je Biden.

Dakako, nije svaki dan da jedan američki predsjednik spominje mogućnost "sudnjeg dana". Zapravo takvo što se zaista nije događalo već točno 60 godina.

Prošlog mjeseca američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je da bi svaka uporaba nuklearnog oružja rezultirala "katastrofalnim posljedicama" po Rusiju. Također je rekao da je Washington putem svojih kanala dao Moskvi jasno do znanja "što bi se dogodilo u takvom slučaju".

No, čini se da Biden svejedno smatra da raste mogućnost najgoreg scenarija. Tijekom jučerašnjeg dana također je rekao: "Putina znam poprilično dobro. On se ne šali kad spominje potencijalnu uporabu taktičkog nuklearnog oružja, biološkog ili kemijskog oružja, jer njegova vojska, recimo to tako, djeluje poprilično ispod očekivanja".

Ne propustite