CIK: Sve dok biračke odbore biraju političari, imat ćemo ovakve propuste

Bosna i Hercegovina
CIK: Sve dok biračke odbore biraju političari, imat ćemo ovakve propuste
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je na press konferenciji objasnio kašnjena CIK-a, koji je, kako kaže, u javnosti "glavni krivac" zbog sporosti u prebrojavanju glasova i propusta u izbornom procesu.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je na press konferenciji objasnio kašnjena CIK-a, koji je, kako kaže, u javnosti "glavni krivac" zbog sporosti u prebrojavanju glasova i propusta u izbornom procesu, piše N1.

Press konferencija CIK-a dolazi pet dan nakon održanih izbora. Zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora, CIK je bio spriječen da 24 sata nakon izbora prezentira rezultate izbora.

“Zbog njihovog nerada, odgovornost i teret je pao na općinske izborne komisije”, kazao je Arnautović.

Rokovi nisu ispoštvani iako je CIK naredio da oko 1.000 biračkih mjesta ponovo broji glasove zbog žalbi na izborne nepravilnosti.

“Rok za izvršenje te naredbe je bio srijeda u ponoć i opet 11 izbornih općinskih komisija nije ispoštovalo rok. Biračk odbori sa biračkih mjesta na koje se odnose naredbe nisu zakonito uradili posao, pogrešno su brojali glasove i pečatili vreće. Ne mislim da je obučenost biračkih odbora razlog lošeg rada, već to što su ih politički subjekti imenovali i dok oni imaju takav monopol imat ćemo ovakvu proceduru i praksu”, kaže Arnautović

Podsjetio je javnost na ranija zalaganja CIK-a na uvođenje novih tehnologija u izborni proces i da je CIK poslao inicijativu za izmjenu i dopunu izbornog zakona koji je predviđao unapređenje izbornog procesa.

“Podrazumijevalo se da se uvedu skeneri, elektornsko glasanje. Doveli smo stručnjaka iz Estonije i dao nam analizu izbornog sistema i predložio mjere. To smo dali Parlamentu na usvajanje. Mi nismo zakonodavci i ne donosimo zakone”.

Kazao je da su 2020. imali i drugi dokument koje se odnosio na strategiju i efikasnost izbornog sistema.

“Stručnjaci iz Španije su sve skenirali i predložili uvođenje elektornske knjige i elektornskog galasanja. Da birač glasa i automatski je njegov glas u glavnom centru za brojanje. Parlament je naš poslodavac i oni moraju donijeti te zakone”, naglasio je Arnautović.

Za kraj su iz CIK-a kazali da je puno općina imalo problema i probijali su rokove i da se sumnja na nepravilnosti, te da imaju mnogo matematičkih nelogičnosti. Prije utvrđivanja rezultata će se glasovi iz tih općina brojati na glavnom biračkom mjestu u Sarajevu. Posebno su istakli da će poštovati zakonske rokove i da će štiti izborni proces i da će provjeravati sve zamjerke od biračkih odbora, općinskih izbornih administracija.

Ne propustite