Dodik: Svako se mora naviknuti na pobjede i poraze

Bosna i Hercegovina
Dodik: Svako se mora naviknuti na pobjede i poraze
U Banjaluci su počeli "Oktobarski pravnički dani", kojima prisustvuju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković

U Banjaluci su počeli "Oktobarski pravnički dani", kojima prisustvuju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković, piše N1.

Dodik je u izjavi medijima kazao da ovo prilika da se sastanu pravnici i političari.

“Tema Dejtonskog sporazuma je široka. Pravo i stvaranja prava je propalo. Evropska Unija se svih ovih godina zasnivala na vladavini prava, a u BiH pokazala je suprotno, podržavala je procese koji nisu zasnovani na vladavini prava. S druge strane, BiH je potpuno neustavna država u ovom trenutku. Ona ima formalni Ustav koji se ne primjenjuje i ima praksu koju su drugi nametnuli, a antiustavna je. Mi u RS moramo ostati u okviru prava i nastavit ćemo poštovati Ustav onako kako piše. BiH smo spremni prihvatiti slovom Ustava. Naša pravna borba će se zasnivati na tome. Ne treba RS da prihvata sugestije lažljive Evropske Unije”, kazao je Dodik.

Pojasnio je i zašto misli da je EU lažljiva.

“Lažljiva je zato što ono što je uradila visokom predstavniku, ustavnom sudu, lažljiva je i zbog toga što je podržala nepravne izbore CIK-a koji nije izabran u skladu sa zakonom”, dodao je Dodik.

Komentarisao je Opće izbore koji su iza nas, i sinoćnje proteste opozicije u Banjoj Luci.

“Svako se mora naviknuti na pobjede i poraze. Imaju pravo da se raduju i ljute. Svi imaju pravo na demkoratske stavove. Prema izvještaju policije nije bilo ekscesa i to pozdravljam”, rekao je Dodik.

Ne propustite