ŠTA SE DEŠAVA AKO MJESEC DANA NE JEDETE ČOKOLADU: Rezultati će vas iznenaditi, prva promjena se nikome NE SVIĐA

Porodica i zdravlje
ŠTA SE DEŠAVA AKO MJESEC DANA NE JEDETE ČOKOLADU: Rezultati će vas iznenaditi, prva promjena se nikome NE SVIĐA
Da li znate kako odricanje od čokolade utiče na organizam, zdravlje i raspoloženje?

Da li znate kako odricanje od čokolade utiče na organizam, zdravlje i raspoloženje?

Iako smo navikli na teorije da slatkiši nikako nisu dobri za zdravlje, mnoga istraživanja su nebrojano puta dokazala suprotno. Čokolada, omiljeni slatkiš mnogima, ima brojne zdravstvene prednosti. To se najpre odnosi na crnu čokoladu, koja je napravljena od sjemena kakao drveta.

Tamna čokolada je jedan od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može da poboljša vaše zdravlje i smanji rizik od srčanih bolesti. Stručnjaci savetuju da uvek birate čokoladu koja ima minimum 70 odsto kakaa. Ipak, šta se dešava ukoliko ovaj slatkiš izbacite iz ishrane na mjesec dana?

Promjene raspoloženja

Ukoliko odlučite da se odreknete čokolade, samim tim smanjujete unos šećera. Promjene nivoa šećera u krvi dovode do promena raspoloženja, žudnje i drugih nezdravih ponašanja. Šećer može da iscrpi energiju, a ukoliko ne konzumirate čokoladu, primijetićete evidentnu razliku.

Bolji san

Čokolada sadrži kofein i ukoliko je pojedete kasnije u toku dana, možete da imate probleme sa spavanjem. Ovaj slatkiš može satima da vas drži budnima. Ukoliko je izbacite, možda ćete primetiti da ste opušteniji, kao i da bolje spavate.

Emocionalna svest

Sigurno ste upućeni u činjenicu da mnogi ljudi loša osećanja "rešavaju" konzumacijom čokolade. Na taj način žele da umire svoje emocije, čak i onda kada im se ne jede. Izbacivanjem čokolade možete da postignete emocionalnu svijet i pomognete poboljšavanju ishrane.

Manji rizik za pojavu bolesti

Ishrana bogata šećerom može da dovede do većeg rizika od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Smanjenjem konzumacije čokolade, možete da smanjite rizik od ove bolesti, dijabetesa i prejedenja, pa čak i od kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko želite da pronađete zdraviju alternativu, čokoladu možete da zamijenite voćem i orašastim plodovima.

(MONDO)

Ne propustite