Novi nepotpuni podaci za Parlament BiH prema izbornim jedinicama

Bosna i Hercegovina
Novi nepotpuni podaci za Parlament BiH prema izbornim jedinicama
Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune rezultate za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nakon prebrojanih 94,13 posto glasova.

Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune rezultate za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nakon prebrojanih 94,13 posto glasova.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH se biraju 42 poslanika, od čega 28 u FBiH, a 14 RS-u.

Dio glasova se bira dodjelom direktnih mandata u izbornim jedinicama, kojih ima pet u FBiH, a tri u RS, dok se ostatak dijeli na osnovu kompenzacijskih mandata koji su dodjeljuju za stranke koje su ostvarile više od tri posto na osnovu entiteta u kojem su imali kandidate.

Što se kandidata za kompenzaciju u FBiH su to trenutno kandidati SDA, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, SDP BiH, koalicija DF-GS, NiP, koalicija NES-Za nove generacije i Naša stranka. Na osnovu prebrojanih 3.075 biračkih mjesta od ukupno 3.318, SDA je prva stranka sa 215.180, odnosno 25,11 posto. Koalicija oko HDZ-a BiH ima podršku 128.330 birača, što je 14,98 posto.

Treća stranka po broju glasova je SDP BiH sa 13,46 procenata podrške, a dvocifrena je i koalicija DF-GS sa 10,20 posto.  NiP ima podršku 8,17 posto birača, a Naša stranka 4,92. Iznad izbornog praga je i koalicija NES-Za nove generacije.

screenshot-377

SDA parlamentarna u oba entiteta

Devet stranaka je iznad cenzusa za isti nivo vlasti u RS-u, a jedina stranka koja je parlamentarna u oba entiteta je SDA.

SNSD je na 42,04 procenta podrške, SDS na 18,37, dok je PDP na 11,99.

Niti jedna stranka više nema dvocifren procenat podrške, ali je veliki broj stranaka između tri i šest posto. Riječ je o listi Za pravdu i red - Lista Nebojše Vukanovića, Demokratskom savezu-Demos, Ujedinjenoj Srpskoj, SDA, Socijalističkoj partiji Petar Đokić-SNP i DNS-Demokratski narodni savez.

screenshot-378

Svaki drugi građanin u Izbornoj jedinici 2 za HDZ

U Izbornoj jedinici 1, koja obuhvata Unsko-sanski i Livanjski kanton, za Parlamentarnu skupštinu BiH, prema nepotpunim podacima, SDA je prva stranka po broju glasova sa 26,09 procenata glasova.

NES-Za nove generacije ima podršku 18,84 posto birača, a velika borba za treći direktni mandat se vodi između SDP-a koji ima 10,54 posto podrške, a DF-GS ima 10 posto podrške.  

screenshot-379

U Izbornoj jedinici 2 za Parlamentarnu skupštinu svaki drugi građanin je glasao za koaliciju okupljenu oko HDZ-a BiH. Riječ o izbornoj jedinici koja obuhvata Hercegovačko-neretvanski i Zapadnohercegovački kanton.

HDZ BiH ima 50,47 posto glasova, a druga je SDA sa 13,28. Slijede HDZ 1990-HNP sa 8,88 posto i SDP BiH sa 7,98 procenata.

screenshot-380

Izborna jedinica 3 obuhvata Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton. U toj izbornoj jedinici Narod i Pravda ima blagu prednost nad SDA.

NiP je na 22,14 posto podrške, a SDA 20,66.

Naša stranka je treća stranka u ovoj izbornoj jedinici sa 14,69 procenata, a prati ih SDP BiH sa 12,33. Dvocifren procenat podrške ima i koalicija DF-GS, ali to im po svemu sudeći neće biti dovoljno za direktan mandat.

U Izbornoj jedinici 4, koja obuhvata Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton, SDA ima veliku podršku biračka.

Trenutno su na 32,88 podrške birača, dok je koalicija okupljena oko HDZ-a na 16,39 posto.

Treća stranka u ovoj izbornoj jedinici je SDP BiH sa 13,20 posto, a dvocifrena je i koalicija DF-GS sa 11,50 procenata podrške. Ostale stranke imaju značajno manju podršku i ostat će bez direktnog mandata.
Izborna jedinica koja obuhvata Tuzlanski i Posavski kanton te građane Brčko distrikta BiH koji glasaju u Federaciji pokazuje još jednu prednost SDA, koja ima 28,08 procenata podrške.

SDP BiH ima 19,73 posto glasova, a koalicija DF-GS 12,64. PDA je sljedeća stranka sa 6,61 posto, dok je HDZ BiH na 6,57.

SNSD uvjerljiv

Izborna jedinica 1 u RS-u sastoji se od Banje Luke, Prijedor, Krupe na Uni, Bosanskog Novog, Kozarske Dubice, Gradiške, Laktaša, Srbca, Prnjavora, Petrovca, Oštre Luke, Čelinca, Istočnog Drvara, Ribnika, Mrkonjić Grada, Jezera, Kneževa, Kotor Varoši, Šipova, Kupresa i Kostajnice. Ova izborna jedinica daje tri poslanika.

U ovoj izbornoj jedinici SNSD je na 43,64 posto podrške, a PDP je na 19,36 procenata. Treća stranka SDS sa 13,43 posto, dok ostale stranke imaju značajno manji procenata glasova.
Izborna jedinica 2 u RS-u se sastoji od Doboja, Bijeljine, Dervente, Broda, Vukosavlja, Šamca, Donjeg Žabara, Modriče, Pelagićeva, Petrova, Lopara, Ugljevika, Teslića, Stanara te građana Brčko Distrikta BiH koji biračko pravo koriste na nivou RS-a. Ona daje tri direktna mandata.

SNSD u ovoj izbornoj jedinici ima 38,59 posto glasova, a SDS je na 23,31 procenta. Ostale stranke su na ispod deset posto podrške.
Izborna jedinica 2 u RS-u se sastoji od Doboja, Bijeljine, Dervente, Broda, Vukosavlja, Šamca, Donjeg Žabara, Modriče, Pelagićeva, Petrova, Lopara, Ugljevika, Teslića, Stanara te građana Brčko Distrikta BiH koji biračko pravo koriste na nivou RS-a. Ona daje tri direktna mandata.

SNSD u ovoj izbornoj jedinici je na 38,59 posto podrške, dok SDS ima 23,31 procenta. Ostale stranke imaju jednocifrenu podršku.

Izvor: Avaz

 

 

 

Ne propustite