GASTROENTEROLOG PERIŠIĆ/ ŽENE, AKO JEDETE KESTEN - ONDA OVO MORATE ZNATI: Za 1 grupu on može biti opasan

Porodica i zdravlje
GASTROENTEROLOG PERIŠIĆ/ ŽENE, AKO JEDETE KESTEN - ONDA OVO MORATE ZNATI: Za 1 grupu on može biti opasan
-

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o prednostima koje kesten ima u mršavljenju, zašto je dobar za zdravlje, kao i kako bi trebalo da ga konzumiraju žene.

"B vitamini za nervni sistem, otpornost krvnih sudova, ima malo i vitamina K, za cirkulaciju, i naravno niske je kalorijske vrijednosti. 1 gram kestena, 1 kalorija. Dakle 100 grama, 100 kalorija, pa to nije ništa", rekao je on.

"Žene da piju čaj od divljeg kestena, a ne pitomog, nestaće prošireni krvni sudovi ako su sitni! To je lincura, nije čaj, već rakija u kojoj je potopljen isjeckan kesten. Izvlači iz njega aktivna jedinjenja. Pije se vrlo malo, divlji kesten je otrovan! Dvije, tri najmanje moguće čašice dnevno pijte u zimsko doba", rekao je on.

Da li je kesten stvarno otrovan, da li rizikujemo zdravlje ako ga pojedemo ili popijemo lincuru?

"Rizik je ako ste gojazni, ako često vidite čaši dno, ako pijete mnogo lijekova, onda je jetra jako opterećena, lako će popustiti. Ako ste zdravi, i ne uzimate lijekove koji utiču na jetru, smijete da ga pijete", rekao je on.

"Oni samo imaju mnogo masnoće i kalorija, imaju zdrave, omega-3 masnoće. Ako ste u nekoj pauzi, imate razmak između obroka, grickajte tokom dana. Suvo grožđe, šljiva, badem i lješnik, to ja grickam tokom čitavog dana, sam pravim kod kuće tu mješavinu", rekao je on.

Kada želite da se zasladite, dr Perišić kao sjajno rješenje predlaže pečen kesten i kesten pire.

"Kestenje se peče u jesen, ako odete u Pariz, svuda ga na ulici peku! Za probavu je odličan, za nervni sistem takođe, kesten pire je prelijep, apsolutno možete i sami da ga napravite kod kuće", rekao je dr Perišić u Jutarnjem programu na Prvoj televiziji, prenosi Kurir.

Ne propustite