VOLITE JESTI NARANDŽE? ONDA OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Evo šta samo jedna NARANDŽA dnevno radi vašem tijelu!

Porodica i zdravlje
VOLITE JESTI NARANDŽE? ONDA OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Evo šta samo jedna NARANDŽA dnevno radi vašem tijelu!
Ukoliko volite narandže, sigurno će vam biti zanimljivo da pročitate dobrobiti ove voćke, koju može pružiti vašem tijelu kako biste mogli ostati zdravi.

Ukoliko volite narandže, sigurno će vam biti zanimljivo da pročitate dobrobiti ove voćke, koju može pružiti vašem tijelu kako biste mogli ostati zdravi.

1. Pomaže zdravlju crijeva

450a5f5a53af6cb2810c13cb23

Prema nekim studijama, svakodnevna konzumacija narandže može imati pozitivan učinak na našu crijevnu mikrobiotu. Također uzrokuje pad glukoze, osjetljivost na inzulin i LDL (loš holesterol). Sok od narandže djeluje kao probiotik i potiče rast crijevnih bakterija, što je važno za naše zdravlje.

2. Može vam pomoći na vašem putu mršanja

1cc5e0552cafee28dac61998fe

Da bismo postigli naše ciljeve mršanja, moramo vježbati i imati uravnoteženu prehranu, što znači da jedemo sve nutrijente koji su potrebni našem tijelu za pravilno funkcionisanje. Na našu sreću, narandže su veoma bogate esencijalnim nutrijentima.

Narandža srednje veličine daje tijelu samo 60 kalorija. Voće takođe ima 3 grama vlakana, što pruža prednosti kao što su bolje zdravlje crijeva, dobar holesterol i manji rizik od srčanih oboljenja, a takođe usporava način na koji naše tjelo apsorbuje šećer.

Vlakna nam takođe mogu pomoći da se osjećamo siti tokom dužeg vremenskog perioda. Kada jedete narandžu, pazite da konzumirate ne samo sok već i meso narandže jer se tamo nalazi većina vlakana.

3. Pomaže vašem tijelu u stvaranju kolagena

9f15955f0687db6b86eff763d2

Jedna narandža pruža oko 70 miligrama vitamina C. Ovaj vitalni nutrijent također ima nevjerovatne prednosti, poput poboljšanja apsorpcije željeza, borbe protiv upala i snižavanja krvnog pritiska, a takođe pomaže u stvaranju kolagena u našim kostima.

Kolagen je protein koji proizvodi naše tijelo. Pruža strukturnu podršku tkivima i pomaže u važnim procesima, poput popravke tkiva i imunološkog odgovora. Kako starimo, naša proizvodnja kolagena se usporava, a elastin se gubi, što rezultira starenjem, a naša koža izgleda opušteno i suho.

Nije moguće potpuno zaustaviti gubitak kolagena jer je to dio starenja, ali možemo pokušati usporiti proces, a jedenje jedne narandže dnevno može napraviti razliku.

4. Može biti korisno za održavanje dobrog vida

d90a695c0e83a8e68908ece0d8

Istraživači kažu da ako jedete narandžu dnevno, veća je vjerovatnoća da ćete imati 60% smanjen rizik od razvoja makularne degeneracije, bolesti oka koja može zamagliti vaš centralni vid do te mjere da vam čak ni naočare neće pomoći. Ovo stanje može nastati zbog prirodnog procesa starenja.

Vitamin C je veoma važan za naš vid jer doprinosi zdravlju krvnih sudova u našim očima i može pomoći u borbi protiv katarakte. Ako želimo imati dobar vid u budućnosti, možda bi bilo dobro da počnemo paziti na dnevni unos vitamina C.

5. Štiti važne organe, poput srca i mozga

f35b0d5b31a9b65387eca4abac

Prema jednoj studiji, normalan nivo vitamina C u krvi povezan je s poboljšanjem fokusa, pamćenja i pažnje. Narandže mogu pomoći našem umu da ostane bistar dok starimo, a jedna narandža srednje veličine osigurava preporučeni dnevni unos vitamina C koji je našem tijelu potreban da ostane zdrav. Ovaj esencijalni vitamin je također snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje naših moždanih stanica.

Pregledom 10 studija otkriveno je da konzumacija soka od narandže može biti korisna u prevenciji nekih faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti. To znači da bi ovaj ukusni sok mogao pomoći u prevenciji srčanih bolesti, koje su uzrok broj jedan prerane smrti.

Ne propustite