Rusija traži da glasanje u UN-u o njenoj aneksiji ukrajinskih teritorija bude tajno

Svijet
Rusija traži da glasanje u UN-u o njenoj aneksiji ukrajinskih teritorija bude tajno
-

Generalna skupština Ujedinjenih naroda će sljedeće sedmice biti održana s ciljem glasanja o ruskoj aneksiji četiri okupirane teritorije u Ukrajini, a Rusija aktivno lobira kako bi glasanje bilo tajno.

Ukrajina i njeni saveznici su ruski referendum u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju proglasili nezakonitim i prisilnim. Rezolucija o kojoj bi se glasalo u UN-u, a u koju je izradio Zapad, osudila bi posljednji potez Moskve da pripoji četiri djelimično okupirana teritorija.

U saopćenju su osudili "ilegalni takozvani referendum" i "pokušaj ilegalne aneksije", a to je kod Rusa izazvalo strah da bi neke zemlje koje su im bile naklonjene mogle glasati protiv ruskih interesa, piše Reuters koji navodi da je glavni lobist ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia.

Upravo je on u pismu koje je poslao UN-u, a u koje Reuters tvrdi da je imao uvid, napisao da je ovaj proces "jasno politiziran razvojem događaja kojim se želi izazvati podjele u Općoj skupštini UN-a". Nebenzia je istaknuo da smatra kako je nužno tajno glasanje "jer bi nekima moglo biti jako teško svoje stavove iznijeti javno".

Ne propustite