NEVIĐENA PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: "Komšić je već rekao NE, Bećirović i Cvijanović odlučuju hoće li Hrvat iz HNS-a na čelo Vijeća ministara…"

Bosna i Hercegovina
NEVIĐENA PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: "Komšić je već rekao NE, Bećirović i Cvijanović odlučuju hoće li Hrvat iz HNS-a na čelo Vijeća ministara…"
.

-Dodatno se zakomplicirala situacija s izračunima koja pokazuje da bi se probošnjačka odnosno srpska koalicija mogla naći u državnoj vlasti nakon što su djelomično prebrojeni glasovi nedjeljnih izbora po kojima je pobjednik kod Bošnjaka SDA, a kod Hrvata Hrvatski narodni sabor i stranke okupljene oko HDZ-a BiH, piše Večernji list BiH, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

-Istodobno, u Republici Srpskoj SNSD je dodatno pojačao svoj izborni rezultat, no to mu nije dovoljno kako bi posve sigurno bio u Vijeću ministara iako je to najrealniji ishod. Mnogo toga ovisi o tome kako će se oko imenovanja državnog Vijeća ministara postaviti troje članova Predsjedništva BiH, piše Zoran Krešić, medijska perjanica HDZ-a BiH, te nastavlja:

-Da se posve zanemare druge ovlasti koje ima, u ovom slučaju krađe izbora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva BiH vidi se koliko je bošnjačkim strankama važno imati svoju dvojicu članova državnoga vrha. Naime, najmanje dvoje članova državnog Predsjedništva BiH daje mandat za sastavljanje Vijeća ministara budućoj koaliciji sastavljenoj od izbornih pobjednika među trima narodima - Hrvatima, Srbima i Bošnjacima. I dok se drugi članovi nisu oko toga izjašnjavali, uzurpator pozicije hrvatskog člana Predsjedništva Željko Komšić nagovijestio je kako će zakočiti davanje mandata Hrvatu iz Hrvatskog narodnog sabora, kojemu, po logici rotacije, pripada pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH. - Izbor mandatara za predsjedatelja Vijeća ministara stvar je koja će doći poslije službene inauguracije novog saziva Predsjedništva. Neko je rotacijsko, nepisano pravilo da taj mandat pripada osobi iz reda hrvatskoga naroda.

Sad ćemo vidjeti kako će to proći, ne znam tko će biti u igri, tko će se kandidirati. Vjerojatno će HDZ biti taj koji će inzistirati na tome - rekao je Komšić i dodao kako nije spreman podržavati takav izbor. Ako zadrži takav stav, "presudu" bi trebali donijeti bošnjački član državnog vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović. U slučaju državnog Vijeća ministara mogući su svakakvi raspleti i kombinacije.

Teorijski je moguće da pobjednici izbora kod Hrvata, Bošnjaka i Srba, stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH, SDA ili SNSD budu izvan vlasti, ali i da se napravi kombinacija po kojoj bi te stranke s još jednim koalicijskim partnerom sastavile novo Vijeće ministara BiH. To zbog toga što se Vijeće ministara potvrđuje samo kroz Zastupnički dom Parlamenta BiH, dok u ovome dijelu državni Dom naroda nema ulogu. No, s druge strane, jednostavno nije pametno imati "većinu" iz toga doma u oporbi, zaključio je Krešić.

Ne propustite