The Times: Putin naredio pokretanje nuklearnog vojnog voza prema liniji fronta u Ukrajini

Aktuelno
The Times: Putin naredio pokretanje nuklearnog vojnog voza prema liniji fronta u Ukrajini
,

Raste zabrinutost zbog ranijih nagovještaja ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi mogao pribjeći nuklearnoj eskalaciji, nakon što su u ponedjeljak objavljene vijesti da je voz kojim upravlja tajni nuklearni odred Rusije krenuo prema granici s Ukrajinom.

Britanski list The Times, koji je prenio tu vijest, navodi da ovaj razvoj događaja dolazi paralelno s vijestima da je Organizacija sjevernoatlantskog ugovora (NATO) upozorila svoje članice da se Putin sprema pokazati svoju spremnost da koristi oružje za masovno uništenje, i to nuklearnim testom na granici Ukrajine.

Times je istakao da Moskva nastavlja otkrivati svoju spremnost na značajnu eskalaciju u trenutnom ratu u Ukrajini, kako se nastavljaju povećavati njeni gubici na bojnom polju.

List citira Konrada Muzyzka, vojnog analitičara s prebivalištem u Poljskoj, koji je rekao da je voz, uočen u centralnoj Rusiji, povezan sa 12. glavnom upravom ruskog Ministarstva odbrane i da je odgovoran za “nuklearnu municiju, njeno skladištenje, održavanje, transport i isporuku jedinicama.”

Times također prenosi i riječi visokog vojnog izvora koji je rekao da bi demonstracija Putinove spremnosti da upotrijebi nuklearno oružje najvjerovatnije mogla doći u Crnom moru.

Iako je to prevladavajući stav među analitičarima, oni ne odbacuju u potpunosti mogućnost da bi Putin mogao koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, dodaje list. Ali takva opcija, smatraju, nosi velike rizike, jer bi “Rusi mogli pogriješiti i slučajno udariti na obližnji ruski grad u blizini ukrajinske granice, poput Belgoroda”, navodi izvor s kojim je list razgovarao.

U tom kontekstu, Times je citirao Jamesa Rogersa, direktora istraživanja u britanskom Vijeću za geostrategiju, koji je rekao da ne isključuje mogućnost da Rusija pribjegne nuklearnom udaru na ukrajinske snage koje napreduju, koliko god to izgledalo malo vjerojatnim.

Nije jasno kako će Zapad odgovoriti na nuklearni napad na Ukrajinu, ali Rogers vjeruje da bi zemlje NATO-a mogle pribjeći velikim kibernetičkim napadima, kao i ”ekonomskom gušenju Rusije te pružiti Ukrajini više oružja”.

Ne propustite