NAJNOVIJE VIJESTI

Putin potpisao dekret kojim Rusija preuzima kontrolu nad elektranom Zaporižjom

Objavljeno:05.10.2022 - 18:20
A A A Times Arial

Foto: AFP/Getty images

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret kojim se nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini stavlja pod rusku državnu kontrolu.

Putin je takođe dao instrukcije kabinetu da odredi kako će regulisati i upravljati fabrikom u Zaporožju, koja je pod ruskom vojnom kontrolom od marta — do 2028.

Sukob oko statusa elektrane i granatiranje koje je oštetilo neke tamošnje instalacije navelo je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da interveniše.

Upravo dok je Putin potpisivao dekret, ukrajinski državni nuklearni operater, Energoatom, rekao je da će njegov predsjednik preuzeti dužnosti generalnog direktora elektrane.

Petro Kotin, predsednik Energoatoma, rekao je u video obraćanju zaposlenima u elektrani: „U skladu sa važećim zakonodavstvom, odobrenjima i regulatornim dokumentima, odlučio sam da preuzmem dužnost generalnog direktora nuklearne elektrane Zaporožja. "

On je rekao da će uprava fabrike biti prebačena direktno u Kijev nakon što su ruski zvaničnici priveli generalnog direktora fabrike Ihora Murašova. Zvaničnik je takođe napomenuo da će operativne probleme u fabrici rješavati tehničko osoblje u dogovoru sa centralom kompanije.

"Nesumnjivo, naš rad, naša sudbina, naši domovi i naša budućnost su sa Ukrajinom, kao i uvijek. Nastavićemo da radimo u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom, u ukrajinskom energetskom sistemu, u Energoatomu. Ne sumnjajte!" napomenuo je Kotin.

Nuklearna elektrana, sa šest reaktora, najveća je u Evropi. I dalje ga vode ukrajinski tehničari, ali nasilna aneksija Zaporožja znači da se prema ruskom zakonu sada nalazi na ruskoj teritoriji.