NAVODNA KRETANJA NUKLEARNIH VLAKOVA, ZARANJANJE PODMORNICE S "ORUŽJEM APOKALIPSE" - ruska priprema za demonstraciju najdestruktivnije sile ili medijska histerija na Zapadu?

Objavljeno:05.10.2022 - 15:14
A A A Times Arial

Foto: WikiMedia

Iz Kremlja su tijekom jučerašnjeg dana poručili kako ne žele sudjelovati u "nuklearnoj retorici sa Zapada", a izjava dolazi neposredno nakon što su se pojavili medijski napisi o tome da Rusija navodno priprema nuklearni test u blizini ukrajinske granice ne bi li, tvrdi se, na taj način preplašili neprijatelje.

Konkretno britanski list The Times objavio je u ponedeljak kako je, prema njihovim izvorima, NATO upozorio svoje članice da ruski predsjednik Vladimir Putin priprema demonstraciju nuklearnog oružja izvođenjem testa u blizini ukrajinske granice.

U izvješću se također navodi da je Rusija navodno bliže ukrajinskoj granici prebacila vlak za koji se vjeruje da je povezan s jedinicom ministarstva obrane koja je zadužena za nuklearno oružje.

No, drugi izvori dovode tvrdnju britanskog lista u kontradikciju. Konkretno novinska agencija Reuters razgovarala je s dvoje neimenovanih dužnosnika, jedan je dužnosnik u NATO-u, a drugi je predstavljen kao zapadni diplomat. Prvi tvrdi kako NATO nije uočio promjene po pitanju raspoređivanja ruskih nuklearnih snaga. Drugi pak navodi kako nije točno da je NATO izdao upozorenje svojim članicama o nuklearnoj prijetnji iz Rusije.

Komentar iz Kremlja bio je kratak - Dmitrij Peskov poručio je: "Zapadni mediji, političari, pa čak i šefovi država, bave se nuklearnom retorikom. Mi ne želimo sudjelovati u tome".

No, nije britanski list jedini koji spominje rusko nuklearno naoružanje. Talijanski dnevnik La Repubblica izvijestio je u nedjelju da je NATO svojim članicama poslao obavještajno izvješće o kretanju nuklearne podmornice Belgorod. "Sada se vratila kako bi zaronila u arktička mora i strahuje se da je njezina misija po prvi put testirati super-torpedo Poseidon, koji se često naziva i 'oružjem Apokalipse'", objavila je La Repubblica.

Talijanski ministar obrane odbio je komentirati te tvrdnje.

Upitan kako bi Britanija odgovorila na upotrebu "taktičkog" nuklearnog oružja od strane Rusije, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je na konferenciji Konzervativne stranke da ne može ići u detalje, ali da bi bilo odgovora. "Jasno je da uporaba nuklearnog oružja od bilo koje zemlje bilo gdje u svijetu ne bi prošla bez odgovora", rekao je.