USUSRET IZBORIMA ZA KONGRES: Kako će se raspodijeliti američka politička moć? Potpora za Bidena opet pada

Objavljeno:05.10.2022 - 15:12
A A A Times Arial

Potpora za američkog predsjednika Joea Bidena ponovno je u padu nakon što je donekle porasla krajem ljeta.

Sad iznosi 40%, prema zadnjoj Reuters/Ipsos anketi, a to je jedan postotak manje nego tjedan raniji. Najniži rejting Biden je imao u svibnju i lipnju ove godine kada ga je podupiralo svega 36% ispitanika. No, potporu za Bidena u ovom trenutku spominjemo u kontekstu šire američke politike - naime, za svega pet tjedana održat će se izbori za Kongres, a pod popularnosti demokratskog predsjednika u ovoj fazi mogao bi sugerirati dosta loš rezultat za Demokrate u gornjem i donjem domu Kongresa kad se održe izbori 8. studenog.

Prema većem broju anketa prognozira se da će Demokratska stranka izgubiti kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom, odnosno gornjem i donjem domu američkog Kongresa. Ako se pak pritom uzme u obzir da su ove ankete često više naklonjene liberalnijoj opciji to bi moglo značiti da će Republikanci ostvariti još i bolji rezultat no što se očekuje.

Ukoliko bi Demokrati izgubili Kongres to bi poprilično smanjilo moć samog predsjednika i to već na polovici prvog mandata (Biden, koji će 20. studenog ove godine navršiti 80 godina, tvrdi da će se kandidirati i za drugi mandat).

No, tek ćemo vidjeti kako će završiti izbori za Kongres idućeg mjeseca. Naime, anketa također pokazuje kako većina ispitanika smatra da se Republikanska stranka može bolje nositi od Demokrata s izazovima kao što su imigracija i kriminal. No, ovog puta to nisu najveće brige Amerikanaca, niti blizu - njih 5% ističe da im je imigracija najveća briga, 4% kažu da je to kriminal, a čak 30% navode da ih najviše od svega brine inflacija.