Kako su glasali mještani sela u kojem vlada trajni mir?

Bosna i Hercegovina
Kako su glasali mještani sela u kojem vlada trajni mir?
,

Trajni mir u Bosni i Hercegovini žive mještani Baljvina, malog sela između Banjaluke i Mrkonjić Grada. Ovo selo u kojem crkva i džamija predstavljaju spomenike trajnog mira, ruši predrasude o Bosni i Hercegovini kao zemlji isključivog sukoba.

U ovom selu 355 birača imalo je pravo glasa na Opštim izborima održanim u nedjelju. Građansku dužnost upražnjavalo je stotinjak Baljvinaca, a rezultati izbora u ovom specifičnom selu odstupaju od onih koji su odredili pobjednike, piše N1.

Tako je u Baljvinama za poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda pobijedio Vojin Mijatović iz koalicije Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu. Osvojio je 38 glasova, tačno deset više od Željke Cvijanović, kandidatkinje SNSD koja je odnijela pobjedu i koja će definitivno biti prva žena u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine od završetka rata.

U izbornoj trci za predsjednika Republike Srpske Baljvinci su prednost dali Jeleni Trivić kandidatkinji PDP-a koja je dobila 26 glasova. Trka za tu poziciju i u ovom selu je bila neizvjesna, pa je Trivićeva osvojila svega sedam glasova prednosti u odnosu na Milorada Dodika koji ima 19 glasova. Baljvine su dale podršku Senadu Bratiću za poziciju potpredsjednika Republile Srpske iz reda Bošnjaka, a jedan je glasao za Ivana Begića koji se vidio u fotelji potpredsjednika Republike Srpske iz reda Hrvata.

Kada bi Baljvine određivale sastav Narodne skupštine Republike Srpske onda bi jednaku snagu imali Pokret za državu i SNSD sa 27,17 % osvojenih glasova, a u skupštinske klupe Baljvinci bi poslali i DNS, listu Nebojše Vukanovića, PDP, Socijalistička partija, koalicija Za državu BiH, Ujedinjena Srpska i SDS.

Povjerenje u trci za fotelje u državnom parlamentu Baljvinci su dali SNSD-u sa 29 glasova. SDA dobio je 17, Koalicija država 10, a SDS i lista Nebojše Vukanovića po sedam.

Ne propustite