REZULTATI KOJI SU ČEKANI S NESTRPLJENJEM: Ove dvije stranke će osvojiti najviše direktnih mandata u Parlamentu BiH

Bosna i Hercegovina
REZULTATI KOJI SU ČEKANI S NESTRPLJENJEM: Ove dvije stranke će osvojiti najviše direktnih mandata u Parlamentu BiH
,

Nakon više od 83 posto obrađenih biračkih mjesta nazire se raspodjela direktnih mandata u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Prema trenutnom stanju najviše direktnih mandata će imati SDA i SNSD.

Iz Federacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnu Skupštinu BiH bira se ukupno 28 poslanika od čega je 21 direktni, a sedam su komepnzacijski mandati.

Prema do sada objavljenim rezultatima u izbornoj jedinici 1A (USK i Kanton 10) po jedan direktni mandat bi trebali osvojiti SDA, NES i SDP. Ujedno ovo bi bila i razlika jer je na izborima 2018. godine, direktni mandat osvojio HDZ. Priliku da ugrozi direktni mandat SDP do kraja brojanja ima Demokratska fronta, piše Klix.ba.

U izbornoj jedinici 2A (HNK i ZHK) situacija je također prilično jasna. Dva direktna mandata iz ove jedinice će dobiti HDZ, a jedan SDA.

Izborna jedinica 3A koju čine Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton daje četiri direktna mandata u Parlament BiH. Prilično je sigurno da će ovdje direktne mandate osvojiti Narod i pravda, SDA, Naša stranka i SDP.

Najviše direktnih mandata u Parlament BiH daje izborna jedinica 4A koju čine Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton. Ova jedinica daje šest mandata. Prema trenutnom stanju SDA će dobiti tri direktna mandata, a HDZ, SDP i DF po jedan direktni mandat. Prije četiri godine SDA je imala dva mandata, tako da je ostvarila rast u ovoj izbornoj jedinici. Mandat je izgubio Nezavisni blok koji je na ovim izborima nastupio kao dio Koalicije Država.

Izborna jedinica 5A koju čine Tuzlanski i Posavski kanton daje ukupno pet direktnih mandata. Prema trenutnim rezultatima tri mandata u ovoj jedinici osvaja SDA, a SDP i DF po jedan. Sa tim da je obrađeno 75,09 posto biračkih mjesta, a SDP manje od 1000 glasova dijeli od drugog mandata na račun SDA.

Prema tome iz Federacije BiH trenutno sa mogućim izmjenama do kraja brojanja SDA osvaja devet, SDP 4, HDZ 3, DF 2, Narod i pravda 1, NES 1, Naša stranka 1.

Iz entiteta Republika Srpska direktno se raspoređuje devet mandata u Parlamentu BiH iz tri izborne jedinice.

U izbornoj jednici 1B koju čini zapadni dio entiteta prema trenutnom stanju SNSD osvaja dva direktna mandata, a PDP jedan. SDS za razliku od izbora 2018. godine ostaje bez mandata.

Izborna jedinica 2B u kojoj su najveći gradovi Bijeljina i Doboj, SNSD osvaja dva direktna, a SDS jedan direktni kao i prije četiri godine.

Konačno, u izbornoj jedinici 3B koju čini istočna Bosna i istočna Hercegovina, SNSD trenutno osvaja dva direktna, a SDS jedan mandat.

Što se tiče direktnih mandata iz Republike Srpske za Parlament BiH SNSD osvaja 6 mandata, SDS dva, a PDP jedan mandat.

Pored direktnih raspoređuju se i kompenzacijski mandati, ali njihov broj će biti poznat tek nakon prebrojavanja svih glasova.

Ne propustite