Dodik jasno poručio: Ovo je velika pobjeda SNSD-a, RS posmatram kao državu

Aktuelno
Dodik jasno poručio: Ovo je velika pobjeda SNSD-a, RS posmatram kao državu
,

SNSD je postigao zavidne rezultate na Općim izborima, ali to nisu konačni rezultati i nadamo se da ćemo te brojke i povećati, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u emisiji Specijal na RTRS-u. 

- Podaci CIK-a se podudaraju da našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mjesta koji su potpisani. Mi smo se opredijelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni – istakao je Dodik.

Kaže da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsjednika RS.

– Tako da su rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića. Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobjedu na izborima – istakao je Dodik.

Naglasio je da izbori nisu zabava, već obaveza.

– Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, preko 270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmjerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Miloradu Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom – poručio je Dodik.

Istakao je da je Banja Luka najveći grad, koji voli, ali kaže on, nije dovoljno pobijediti samo u Banjoj Luci da bi bili ukupni pobjednici izbora.

– Možda smo i mi sami krivi jer nismo dovoljno na pravi način predočili naš program – rekao je on i dodao da poštuje pravo građana na njihov izbor.

– Odmah nakon izbora se vidio raskol u opoziciji jer su samo pratili svoje kandidate. Ipak, Šarović je bio korektan nakon izbora i čestitao Cvijanović – kaže Dodik.

Smatra da je ovo velika pobjeda SNSD, i da je to dobro za RS, i regionalno i globalno.

– Ta politika nas drži na geopolitičkoj karti svijeta, jer velike sile svakih šest mjeseci vode razgovore o BiH – poručio je on.

Naglasio je da je za RS najvažnije mjesto predsjednika RS, uz uvažavanje svih ostalih funkcija.

– Tako sam se ponašao i u Sarajevu. Član Predsjedništva BiH je kadar iz RS, i to je samo jedna u nizu funkcija. BiH ne bira ni jedan svoj organ, svi ti organi se sastavljaju iz RS i Federacije BiH. Isto tako i Vijeće ministara. BiH ga ne bira – kaže Dodik.

Mi zastupamo politiku RS, kaže on, a ne BiH.

– Formirat ćemo Vladu vrlo brzo, jer zajedno sa koalicionim partnerima imamo preko 60 posto glasova. Razumijem vrijeme koje dolazi, i potrebno je da se okupimo svi – istakao je Dodik.

Poručio je da nije slabost SNSD-a ako želi jedinstvo, kako to opozicija tumači, jer evo, sada su pobjednici.

– U SDS-u ima veoma korektnih ljudi. Mi nemamo ništa protiv patriotskog SDS-a, ali imamo protiv onih koji su gledali samo svoje lično pozicioniranje – istakao je Dodik.

Dodik kaže da razumije vrijeme koje dolazi, i zbog toga kaže on, razumije i koliko nam je potrebno jedinstvo, kao i da očekuje i od drugih da to razumiju.

– Najvažnije je da sačuvamo mir. U razgovoru sa određenim zemljama želimo da budemo dio energetske solidarnosti. Ako ste sa nekim državama, ponudit ćete im neki višak struje koji imamo, a oni će ponuditi nešto šta nama nedostaje. Riječ je o regionalnoj priči – istakao je on.

Dodao je da RS vodi odgovornu politiku.

– Uvjeren sam da će samo one države, a RS tako doživljavam, koje imaju stabilnu političku vladu, prevladati ova teška vremena, i to mnogo lakše nego neki drugi – kaže Dodik, piše RTRS.

Ne propustite