Probijene su ruske linije, ukrajinska vojska preuzima niz naselja uz obalu Dnjepra

Svijet
Probijene su ruske linije, ukrajinska vojska preuzima niz naselja uz obalu Dnjepra
.

Prema informacijama više izvora ukrajinske snage danas su ostvarile najveći proboj na jugu zemlje još od početka rata. Navodi se kako je ukrajinska vojska probila ruske redove te upravo sada ubrzano napreduju uzduž rijeke Dnjepar. Ovom akcijom mogli bi prekinuti logističke rute za tisuće ruskih vojnika.

Ruski dužnosnici potvrdili su kako ukrajinske snage napreduju u tenkovskoj ofenzivi te navode kako su napredovali nekoliko desetaka kilometara uz zapadnu obalu rijeke zauzimajući usput cijeli niz naselja.

Neki navode kako bi ovo mogla biti ofenziva slična onoj u Harkovu gdje je ukrajinska vojska u munjevitoj akciji oslobodila cijeli teritorij ove regije.

Tijekom dana oglasio se Vladimir Saldo, lider regije Herson postavljen od strane Rusije (bio je krajem prošlog tjedna u Kremlju gdje je u prisutnosti Putina te lidera Donjecka, Luganska i Zaporožja potpisao pripajanje Rusije) - rekao je u razgovoru za medije: "Recimo to ovako, informacije su napete, dogodila su se zaista probijanja linije. Tamo postoji naselje Dudčani, odmah uz rijeku. Na tom mjestu se dogodio proboj, naselja su sad pod okupacijom ukrajinskih snaga".

Inače naselje Dudčani je 30 kilometara južno od prethodne linije fronte što sugerira da ukrajinske snage vrlo brzo napreduju.

Izvor:Advance

Ne propustite