Poznata TV novinarka koja je na početku rata šokirala Ruse zbrisala iz kućnog pritvora: ‘I ona i kći (11) su nestale‘

Aktuelno
Poznata TV novinarka koja je na početku rata šokirala Ruse zbrisala iz kućnog pritvora: ‘I ona i kći (11) su nestale‘
,

Marina Ovsjanikova, 44-godišnja bivša urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal koja je u martu uživo u eteru protestovala protiv rata Ukrajini, navodno je pobjegla iz kućnog pritvora, Ruska ju je Federacija zbog toga stavila na popis traženih osoba, piše The Guardian.

Rodom Ukrajinka, Ovsjanikova je svjetsku slavu stekla kada je sredinom marta ove godine tijekom emitiranja vijesti upala u studio s transparentom na kojem je između ostalog pisalo "prekinite rat". Ovsjanikova je tada zbog svog čina kažnjena s 30 hiljada rubalja (527,5 eura).

Ovsjanikova je 15. marta upala u studio Prvog kanala dok su se emitirale vijesti te digla transparent na kojem je pisalo "prekinite rat".

26399979

 AFP PHOTO/Channnel One

Ovsjanikova je nastavila protestvovati protiv rata u Ukrajini te je u avgustu zbog mahanja transparentom na kojem je pisalo "Putin je ubica, a njegovi vojnici fašisti" u blizini Kremlja optužena za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Zbog toga je stavljena u kućni pritvor, gdje je trebala dočekati suđenje za spomenuto kazneno djelo. Rusija je početkom marta donijela restriktivan zakon koji brani govor protiv vojske i ruskog predsjednika. Svaki koji prekrši taj zakon može biti kažnjen zakonskom kaznom u trajanju od čak 15 godina.

Novinarkin bivši muž rekao je u subotu da je ova zajedno sa svojom kćerkom pobjegla iz kućnog pritvora. "Moja je bivša žena napustila mjesto u kojem je bila pritvorena te nestala s mojom 11-godišnjom kćerkom", rekao je Igor Ovsjanikov te dodao da ne zna gdje su otišli Ovsjanikova i njihova kći. Inače, Ovsjanikov radi za državnu medijsku kuću RT.

Stotine ruskih nezavisnih novinara domovinu je napustilo nakon izglasavanja spomenutog drakonskog zakona. Otkaze su dali čak i neki novinari koji su radili u državnim medijima.

Ne propustite