Ko su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH?

Bosna i Hercegovina
Ko su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH?
,

Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić, prema prvim nepotpunim i nezvaničnim rezultatima danas održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, budući su članovi Predsjedništva BiH.

Među članovima Predsjedništva BiH u predstojećem mandatu dvoje je novih, koji će po prvi put obnašati ovu dužnost, dok je Željko Komšić reizabran u Predsjedništvo.

Željko Komšić

Željko Komšić rođen je u Sarajevu 20. januara 1964. godine i aktuelni je hrvatski član Predsjedništva BiH koji je tu ulogu obnašao u periodu od 2006. do 2014. u dva mandata. Bivši je visoki dužnosnik i potpredsjednik SDP-a BiH, a kasnije osnivač i predsjednik Demokratske fronte od 2013.

U 1992. godini radio je kao diplomirani pravnik u Zavodu za mirovinsko osiguranje BiH. Odmah nakon početka agresije na BiH, dobrovoljno pristupio u redove Armije RBiH, te je pokazao izuzetnu hrabrost u odbrani Sarajeva i odlikovan je najvišim ratnim odlikovanjem "Zlatni ljiljan". U vojsci je dobio čin natporučnika i na vlastiti zahtjev demobilisan početkom 1996. godine.

Denis Bećirović
Oko Bećirovića su se ujedinile brojne stranke opozicije, predvođene tzv. Trojkom u Sarajevu (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), no Bećirović je formalno član Socijaldemokratske partije, s kojom je još od 1993. godine.

Rođen je 28. novembra 1975. u Tuzli, gdje se školovao.

Diplomirao je u tom gradu na Filozofskom fakultetu, a magisterij i doktorat je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece. Angažovan je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u zvanju vanrednog profesora za užu nastavno-naučnu oblast Savremeno doba, a autor je i više knjiga i naučnih radova.

U politiku, kao zvaničnik, ušao je 1998. godine i od tada je u zastupnik skupštinama, od tuzlanske, preko federalne i državne, gdje je bio i u ovom mandatu.

Njegov izborni program nosio je ime "Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu".

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović rođena je 1967. godine u Tesliću. Cvijanović, koja je aktuelna predsjednica bh. entiteta RS, pripala je titula prve žene u sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1996. godine.

Cvijanović je u rodnom Tesliću završila osnovnu i srednju školu. Fakultetsko obrazovanje stekla je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci i Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Profesor je engleskog jezika. Završila je i poslijediplomski studij na Pravnom fakultetu iz područja diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnica i profesorica engleskog jezika, kao viša prevoditeljica, a potom i kao asistentica u Misiji Europske unije u BiH, kao savjetnica predsjednika Vlade za europske integracije i suradnju s međunarodnim organizacijama, a obavljala je i obavljala je poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i europske integracije, a bila je i član stručnog povjerenstva Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine Republike Srpske. Republiku Srpsku. Obnašala je dužnost ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, a u prethodnom sazivu bila je predsjednica Vlade Republike Srpske. Udata je i majka dvoje djece.

Ne propustite