Denis Bećirović proglasio pobjedu za člana Predsjedništva BiH

Bosna i Hercegovina
Denis Bećirović proglasio pobjedu za člana Predsjedništva BiH
Kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović proglasio je večeras u izbornom štabu SDP-a pobjedu u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović proglasio je večeras u izbornom štabu SDP-a pobjedu u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, piše Klix.

Bećireviću su protukandidati bili Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država Mirsad Hadžikadić.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati pristupilo se brojanju glasova. U početku je poveo Izetbegović, nakon čega se obratio predsjednik Glavnog odbora Stranke demorkatske akcije Halid Genjac rekavši da je ovo očekivan rezultat.

No, ubrzo je došlo prvo do izjednačenja, a nakon toga je Bećirović prešao u vodstvo. Kako je noć odmical ato vodstvo je sve više raslo, da bi nakon 50 posto prebrojanih glasova bilo uvjerljivo i, kako se pokazalo, nedostižno za lidera SDA.

Bećirović je, prema ovim još uvijek nezvaničnim informacijama, ostvario prilično uvjerljivu pobjedu.

Prema posljednjim informacijama, na osnovu 80 posto prebrojanih glasova Bećirović je osvojio 256.435 glasova. Izetbegović je osvojio 176.480 glasova.

Trećeplasirani je bio Hadžikadić sa 21.685 glasova, koji ni u jednom trenutku tokom brojanja glasova nije ozbiljnije zaprijetio da ugrozi duel Bećirovića i Izetbegovića.

Napomenimo da je Centralna izborna komisija (CIK) saopćila da je izlaznost na današnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini iznosila 50 posto, što je za četiri posto manje u odnosu na Opće izbore iz 2018. godine.

Ne propustite