Prema prvim rezultatima: Na izbore u BiH izašlo 50 posto glasača

Objavljeno:02.10.2022 - 21:44
A A A Times Arial

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je večeras konferenciju za novinare u Sarajevu povodom zatvaranja biračkih mjesta.

U poslijepodnevnim satima nije bilo većih problema na biračkim mjestima.

„Na četiri biračka mjesta su prekinuta glasanja zbog nestanka struje i još nije nije došla struja. U Zenici je došlo do sukoba, policija je na mjestu. U 20 sati: broj incidenata bio je 52 – remećenje javnog reda i mira 14, krivična djela šest. U Minhenu je produžen rad biračkog mjesta zbog velikog broja glasača koji nisu stigli glasati", rekao je Suad Arnautović, direktor CIK-a Suad Arnautović.

„Nažalost, bilo je danas dezinformacija preko socijalnih mreža, a jedna od njih je i nazivu škole 'Vladimir Nazor'. Radi se o screenshotu iz ranijh godina. Plasiraju se 'stare' kao 'nove informacije'", naveo je Arnautović.

Podnesen je 71 prigovor i dostavljeni su komisijama, a za kršenje izborne šutnje 30 prigovora.

"Ukupan broj glasača 50 posto s redovnih biračkih mjesta, bez ovih koji su u toku. Želim skrenuti pažnju predsjednicima biračkih komisija da završe obavezu unosa podataka, kako o odzivu i zatvaranju biračkih mjesta, tako i o rezultatima, treba se držati propisa i rokova", poručio je Arnautović.

Od toga, 48 posto glasača je iz FBiH, 53 posto iz RS-a te 44 posto iz Brčkog.

Dao je primjer kako je tokom izbora 2018. godine, izlaznost iznosila 54,02 posto posto.

Arnautović je iznio i primjere općina koje su imale rekordnu izlaznost na izborima, poput Laktaša (oko 61 posto), Ugljevika (63 posto), Istočnog Drvara (67 posto), Jablanice (oko 63 posto)...

Članovi CIK-a nisu željeli komentarisati, za sada, izmjene Izbornog zakona koje je večeras nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.