CIK: Do sada izlaznost bolja nego 2018., glasalo 459.980 birača

Objavljeno:02.10.2022 - 12:30
A A A Times Arial

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala je press-konferenciju na kojoj su saopćili podatke o izlaznosti, koja je, kako su rekli, do sada bolja nego 2018. godine.

Rekli su da biračko mjesto Hozići još nije otvoreno za glasanje, a da će CIK vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Podsjetili su da i pojedina biračka mjesta nisu otvorena tačno u 7 sati zbog uobičajnih razloga. Na 12 mjesta je došlo do značajnijih kašnjenja, jedno u Bihaću, četiri u Banjoj Luci, jedno u Lukavcu, jedno u Srebreniku, gdje je odustao predsjednik, a slično se desilo i u Zvorniku, te u Zenici gdje se izmještala lokacija ili je nedostajao član biračkog odbora.

- Uz zadovoljstvo konstatujem da je odziv do sada 14 posto. To znači da je na biračka mjesta do sada izašlo 459.980 birača. To je za 3 posto više nego 2018. godine u vrijeme ovog presjeka. Ovaj procenat je još veći ako imamo u vidu da još nisu dostavljeni podaci iz Gradačca, Tuzle i Novog Travnika - rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Ukupan broj prijavljenih događaja koji bi se mogli smatrati incidentnim je devet. Sumnja u krivično djelo je jedna – u entitetu RS. Remećenja javnog reda i mira su zabilježena dva, i to oba u FBiH.

Izvor: Avaz