Iz Sjevernog toka prestao curiti plin

Aktuelno
Iz Sjevernog toka prestao curiti plin
Čini se da je plinovod Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru prestao ispuštati plin, objavila je danska agencija za energetiku Energistyrelsen.

Čini se da je plinovod Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru prestao ispuštati plin, objavila je danska agencija za energetiku Energistyrelsen.

Agencija je na Twitteru objavila da ju je tvrtka koja upravlja plinovodom Sjeverni tok 2 obavijestila da se čini da se pritisak u plinovodu stabilizirao.

"To ukazuje da je curenje plina prestalo", objavila je agencija.

"Ili je cjevovod potpuno prazan ili su tlak plina u cjevovodu i vode izvan njega u ravnoteži", rekao je glasnogovornik agencije Ulrich Lissek.

Gazprom: Iscurilo 800 milijuna kubika plina
Glasnogovornik plinskog diva Gazproma, koji je pod nadzorom Kremlja, izjavio je jučer kako je nakon eksplozije koja je pogodila dva cjevovoda u Baltičkom moru iscurilo 800 milijuna prostornih metara prirodnoga plina, izvijestila je novinska agencija TASS.

Glasnogovornik Sergej Kuprijanov izjavio je preko videoveze na sjednici Ujedinjenih naroda kako je količina ispuštenoga plina jednaka danskim tromjesečnim zalihama. 

Podsjetimo, u ponedjeljak rano ujutro, oko 2 sata po lokalnom vremenu, mjehurići su počeli izbijati na površini Baltičkog mora između Švedske i Poljske, oko 23 kilometra jugoistočno od danskog otoka Bornholma. Tog jutra objavljeno je da je tlak u plinovodu Sjeverni tok 2 pao preko noći sa 105 bara na sedam bara, što ukazuje na curenje.

Plinovod Sjeverni tok 2 dugačak je 1230 km i proteže se od Rusije kroz Baltičko more do Njemačke. Trebao je prenositi milijarde kubičnih metara plina u Europu sve dok Rusija nije napala Ukrajinu, a potom je Njemačka odbila operaterima plinovoda izdati licencu, pa nikad nije pušten u rad.

Ne propustite