Svjetska banka osigurala dodatnih 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Objavljeno:01.10.2022 - 10:00
A A A Times Arial

Svjetska banka najavila je da će s dodatnih 530 miliona dolara pomoći ratom pogođenoj Ukrajini da pokrije osnovne javne usluge kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita, javlja Anadolija.

Velika Britanija i Danska, kao zemlje donatori, omogućile su 500 miliona dolara, odnosno 30 miliona dolara garancija za kredite, kako bi podmirile hitne potrebe Ukrajine uzrokovane ratom.

- Razaranja, štete i dislokacije u Ukrajini su zapanjujući i nastavljaju da rastu. Ukrajinski narod ima dug put do oporavka, a razvojni partneri će morati da nastave da se okupljaju kako bi podržali obnovu Ukrajine“, rekla je Anna Bjerde, regionalna potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara hitnog finansiranja za Ukrajinu, uključujući obaveze i obećanja donatora, od čega je 11 milijardi dolara u potpunosti isplaćeno.

- Naša najnovija analiza pokazuje da su ukupni dugoročni troškovi rekonstrukcije i oporavka u Ukrajini enormni, s potrebama čak i za naredne tri godine u ukupnom iznosu od preko 100 milijardi dolara, cifra za koju se očekuje da će rasti kako se rat nastavlja - upozorio je Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu.

Izvor: Avaz