PAS GA JE LIZAO NA ISTOM MJESTU, A MI NISMO OBRAĆALI PAŽNJU: Spasio je život mom ocu, vidio je ono što ni ljekari nisu!

Porodica i zdravlje
PAS GA JE LIZAO NA ISTOM MJESTU, A MI NISMO OBRAĆALI PAŽNJU: Spasio je život mom ocu, vidio je ono što ni ljekari nisu!
-

Jedan pas spasio je svog gazdu jer mu je pomogao da otkrije da boluje od raka mozga.

Nevjerovatna priča da je pas nanjušio da njegov gazda boluje od kancera ostavila je mnoge bez riječi.

Djevojka po imenu Mia koja živi u Dablinu, podijelila je na jednom forumu priču u tome kako je pas rase Džek rasel terijer po imenu Soks, osjetio da sa njenim ocem nešto nije u redu. Ovaj krzneni prijatelj otkrio je da gazda boluje od raka mozga, pre nego što je iko znao.

"Jednog dana Soks je počeo da liže tatinu glavu i to samo na jednom, specifičnom mjestu. On je to radio oko dvije godine, neprekidno, kad god je imao priliku, a ponekad bi mu stavljao šapu na rame i lizao tu stranu glave. Međutim, svi su navikli na to i nikome nije bilo ništa neobično. Čak smo prestali da primijećujemo", započela je Mia svoju priču.

Njen otac je nakon trčanja maratona osjetio neizdrživ bol u nozi. Iako prva posjeta ljekaru nije ništa otkrila, on je dobio uput da ode kod neurologa, koji je nažalost otkrio da se u glavi razvio kancerogeni tumor - upravo na onom mjestu gdje ga je pas lizao. Nakon dijagnoze, ljekari su operisali tumor na mozgu, a poslije operacije Soks više nikada nije lizao glavu Mijinog tate.

Teorija da psi mogu da otkriju rak je opšte poznata, a prvi zabilježen slučaj desio se 1989. godine kada je jednoj ženi pas toliko njuškao mladež, da se na kraju ispostavilo da ima maligni melanom. Takođe, dokazano je da psi mogu da prepoznaju kada ih neko laže. Posljednjih godina, studije su pokazale kako obučeni psi mogu da identifikuju rak na osnovu mokraće, znoja ili daha.

Oduševljeni korisnici podijelili su i svoja isksutva, te je jedan napisao kako je pas otkrio da njegova majka boluje od raka debelog crijeva tako što je danima znao da joj leži na stomaku.

(MONDO)

Ne propustite