Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane

Svijet
Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane
-

Simpatični Longjerbijen smjestio se na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu, na ostrvu Spitsbergenu...

Ako ste zimogrožljivi, biće vam hladno već pri samom čitanju. Ako ste pak pustolov u potrazi za hladnoćama i neobičnim mjestima, možda i posjetite ovaj, jedan od najsjevernijih gradova na svijetu, u kojem u ekstremnim uslovima, na dohvatu polarnih medvjeda živi oko 2.000 stanovnika.

Zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta, piše „Dnevnik.hr“.

Mjesto gdje su zabranjene… mačke!

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga… Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspio da „prošvercuje“, ali više od toga ne znamo pa detalje provjerite sami ako se ikad nađete u Longjerbijenu i javite nam.

Osim mačaka, zabranjene su i sahrane
Još od 1950. godine u ovom se gradiću „ne smije umrijeti“, odnosno biti sahranjen. Riječ je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tijela koja su tamo sahranjena ne raspadaju. U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tijela ostaju očuvana, pa je tako u tijelima pronađen pokojnih pronađen i virus špaskog gripa. Tijelo u kojem je „živio“ spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje posljednje dane provedu u drugom dijelu Norveške, a na groblju u Longjerbijenu moguće je staviti urnu.

U potpunosti bez sunca ili u potpunosti bez mraka
Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. Tri su glavne sezone u Svalbardu: polarno ljeto, zima polarnih svjetlosti i sunčana zima. U razdoblju od novembra do februara sunca nema, ali pojavljuje se polarna svjetlost. Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka, proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vrijeme je polarnog ljeta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Automobil nije glavno prevozno sredstvo
S obzirom na vremenske uslove i snijeg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za snijeg mnogo su jednostavnije rješenje, posebno u zimskim mjesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Vožnju i odlazak na snježnu turu u kojoj možete svjedočiti svijetu ledenih santi, nekadašnjim lovačkim skrovištima, lednicima i arktičkim životinjama, nude čak i u sklopu turističke ponude.

Prosječne ljetne temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 Celzijevih stepeni, a prosječne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmjrena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.

 

Ne propustite