Završne riječi Putina: Naše vrijednosti su čovjekoljublje, milosrđe, saosjećanje

Aktuelno
Završne riječi Putina: Naše vrijednosti su čovjekoljublje, milosrđe, saosjećanje
Ruski predsjenik Vladimir Putin današnji je govor o pripajanju četiri ukrajinske regije Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u sastav Rusije, završio poprilično teatralno.

Ruski predsjenik Vladimir Putin današnji je govor o pripajanju četiri ukrajinske regije Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u sastav Rusije, završio poprilično teatralno.

Naime, nakon proglašenja aneksije ovih teritorija, pohvalio je ruske vojnike, nazvavši ponovo invaziju na Ukrajinu “specijalnom vojnom operacijom”, pa je zatim većim dijelom govorio o Zapadu, obrušvši se na njega.

Rekao je da Zapad nastoji uništiti Rusiju te da mu sve prolazi jer nikada nije bio kažnjen.

Zatim je poručio da svijet više nikada neće biti isti, a ono što je posebno privuklo pažnju, ali izazvalo gromoglasan aplauz prisutnih koji je trajao veoma dugo jesu i Putinove završne riječi u govoru:

“Poštovani prijatelji danas se borimo za pravedan i slobodan put, prije svega za nas same, za Rusiju. Uvjeren sam da zemlje i narodi razumiju da politika koja je izgrađena na isključivosti bilo koga i potiskivanja drugih naroda je kriminalna i zato trebamo okrenuti taj sramotni list. Slom zapadnjačke hegemonije je nezaustavljiv i ništa više neće biti kao prije. Ovo je borba na koju nas je pozvala sudbina i historija. To je borba za naš narod. Za veliku i historijsku Rusiju za buduće generacije, našu djecu i unuke. Moramo zaštititi njih od čudovišnih eksperimenata koji su usmjereni ka tome da se opogani njihova svijest i duša. Borimo se protiv toga da Rusija, njen narod, kultura i jezik mogu biti izbrisani iz historije. Danas nam je potrebna konsolidacija cijelog društva i u osnovi nje može biti samo suverenitet, sloboda stvaranja, pravednost. Naše vrijednosti su čovjekoljublje, milosrđe i saosjećanje”, rekao je Putin.

Zatim je naveo da želi govor završiti riječim pravog patriote pa poručio:

“Ako smatram Rusiju svojom otadžbinom, to znači da ja na ruskom volim i mislim, pjevam i govorim, da vjerujem u duhovnu snagu ruskog naroda. Njegova sudbina je moja sudbina. Njegova patnja je moja nesreća, njegovo cvjetanje je moja radost. Ovaj izbor su napravili i građani Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska”, zaključio je Putin nakon čega je dobio dugotrajan i gromoglasan aplauz.

Nakon toga je uslijedilo potpisivanje aneksije gdje su pred punom dvoranom, predstavnici potpisali pripajanje Rusiji, zatim su zajedno sa Putinom poslušali intoniranje himne Rusije. Nakon toga u sali je nastala prava euforija i sam Putin je počeo skandirati: Rusija, Rusija…

Ne propustite