RAT U UKRAJINI, 218. DAN: "Je li Biden ispunio svoju prijetnju?" - iz Moskve sugerirali da je SAD izveo napade na plinovode, EU uvodi ograničenje na cijenu ruske nafte, ruska strana tvrdi da je propala ukrajinska ofenziva na grad Liman

Aktuelno
RAT U UKRAJINI, 218. DAN: "Je li Biden ispunio svoju prijetnju?" - iz Moskve sugerirali da je SAD izveo napade na plinovode, EU uvodi ograničenje na cijenu ruske nafte, ruska strana tvrdi da je propala ukrajinska ofenziva na grad Liman
Rusija navodi kako njihov FSB istražuje situaciju sa sabotiranim plinovodima kao čin "međunarodnog terorizma". U isto vrijeme iz Moskve su podsjetili da je Biden nekoliko tjedana prije početka sukoba u Ukrajini zaprijetio da će SAD eliminirati plinovod Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu. "Jesu li prijetnje ostvarene?", pitaju se iz Moskve, Washington odbacuje optužbe.

Rusija navodi kako njihov FSB istražuje situaciju sa sabotiranim plinovodima kao čin "međunarodnog terorizma". U isto vrijeme iz Moskve su podsjetili da je Biden nekoliko tjedana prije početka sukoba u Ukrajini zaprijetio da će SAD eliminirati plinovod Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu. "Jesu li prijetnje ostvarene?", pitaju se iz Moskve, Washington odbacuje optužbe, piše Advance.hr.

Situacija se dodatno eskalira i zbog ograničenja na cijenu ruske nafte koja EU ipak uvodi, a iz EU komisije navode kako žele na taj način kazniti rusku "eskalaciju rata".

Aktuelno:

• Ruska sigurnosna služba FSB istražuje štetu koja je nastala na plinovodima Sjeverni tok 1i 2 ispod Baltičkog mora - FSB istragu vodi kao slučaj "međunarodnog terorizma", prenosi novinska agencija Interfax.

• Rusija je sugerirala da je SAD stajao iza napada na ruske plinovode. "Predsjednik Joe Biden dužan je odgovoriti na pitanje jesu li SAD ispunili svoju prijetnju", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova. Pritom je na društvenim mrežama objavila video snimku Bidenovog govora od 7. veljače, gdje je rekao: "Ako Rusija napadne Ukrajinu, više neće biti plinovoda Sjeverni tok 2". Spomenimo kako je istog dana američka administracija demantirala da je Biden prijetio fizičkim uništenjem plinovoda.

Washington je odmah odbacio optužbe Zaharove, a glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost rekla je: "Svi znamo da Rusija ima dugu povijest širenja dezinformacija i da to opet rade i ovdje".

• Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se kako bi raspravljalo o curenju plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru. Zamjenik šefa ruske UN-ove misije u New Yorku, Dmitrij Poljanski, rekao je da je Rusija pozvala na izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a koja će se održati u petak.

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i dalje neumorno radi na osiguravanju međunarodne potpore u jučerašnjem nizu telefonskih poziva stranim liderima, a iste dolaze u trenutku dok Rusija planira anektirati regije Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Zelenski je po tom pitanju jučer razgovarao s liderima Kanade, Njemačke, Turske i Britanije. Kao i ranije, zatražio je veću vojnu pomoć i još strože sankcije Rusiji.

• Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su 4 regije u Ukrajini napravile "svjestan i slobodan izbor" da se pridruže Rusiji. "Rezultati plebiscita govore sami za sebe: ljudi u regijama Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje ne žele se vratiti svojim starim životima i napravili su svjestan i slobodan izbor da postanu dio Rusije", navodi se u priopćenju ministarstva.

• Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da ukrajinsko napredovanje prema gradu Liman u istočnoj regiji Donjeck propalo, a 70 ukrajinskih vojnika je ubijeno. Liman, koji je prije izbijanja rata imao oko 20.000 stanovnika, bio je u središtu borbi nakon munjevite protuofenzive ukrajinskih trupa u regiji Harkov ranije ovog mjeseca.

nkky11664421885

Liman na karti

• Izvršna vlast EU-a poručila je da će ograničiti cijenu ruske nafte i nametnuti daljnja ograničenja trgovine visokom tehnologijom, u sklopu najnovije runde sankcija kako bi se "natjeralo Kremlj da plati za eskalaciju rata protiv Ukrajine".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Rusija podigla invaziju na "novu razinu", navodeći referendume na teritoriju pod ruskom kontrolom, naredbu o djelomičnoj mobilizaciji i prijetnju Vladimira Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje. "Odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju", rekla je.

Izvori: The New York Times | cnbc.com | CNN | al-Jazeera

Ne propustite