Nenad Stevandić u Pressingu: Bosna i Hercegovina može opstati samo na ovaj način!

Aktuelno
Nenad Stevandić u Pressingu: Bosna i Hercegovina može opstati samo na ovaj način!
,

U emisiji Pressing sa Amirom Zukićem gostovala su četvorica lidera stranaka iz cijele Bosne i Hercegovine: Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Edin Forto iz Naše stranke, Ilija Cvitanović predsjednik HDZ-a 1990 i Nenad Stevandić, prvi čovjek Ujedinjene Srpske. Za N1 su govorili o svim aktuelnim pitanjima i šta će, ukoliko im građani u nedjelju ukažu povjerenje i budu dio vlasti učiniti za bolji i kvalitetniji život.

Cvitanović je iskoristio priliku da ponovo kritizira Željka Komšića.

“Ovdje ne postoje državnici već licemjerni predsjednici stranaka, ne mislim na sve koji će na uštrb države učiniti sve da sačuvaju svoju poziciju u Predsjedništvu i na drugim razinama”, naveo je Cvitanović.

Također, Forto je razlike u koaliciji “tzv Trojke” ilustrirao ovako.

“Mi se politički potučemo i niko ne zna za to i doslovno sve frca sa sve strane. Onda izađemo u javnost i radimo i vi ne znate da smo se potukli. Oni rade suprotno. Oni se potuku u javnostii to je predstava o kojoj svi govorimo a onda sjednu iza i sve se dogovore”, naveo je Forto.

Kada je riječ o nacionalnim pitanjima, Stevandić kaže da su tu u RS na istom kursu.

“Što se tiče nacionalne politike i ja i gdin Dodik imamo konsenzus i tu se neće ništa promijeniti i tu neće biti pukotina”, objasnio je Stevandić.

Željko Komšić će ponovo biti hrvatski član Predsjedništva BiH, navodi Cvitanović i on nije sretan zbog toga.

“Mi imamo vrlo izglednim da će većinski narod ponovo izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Vrlo je moguće da se dogodi pet ili šest izaslanika u Domu naroda FBiH”, kazao je Cvitanović.

S obzirom na to da demografi kažu da nas ima sve manje, lideri stranaka navode da je politička nestabilnost razlog i za odlazak mladih i cijelih porodica iz zemlje.

“Mi živimo u tolikoj napetosti kao da se nalazimo u 1991. ili 1992. godini. Očekivati da će ljudi tu ostati, graditi obitelji i investirasti svoj novac nije normalno”u ovakvim okolnostima”, naveo je Cvitanović.

S obzirom na to da je Stevandić govorio da je njegova stranka kao dio vlasti postavila mlade kadrove i rukovodioce i cijelu priču bazirao na entitetu RS, na pitanje o BiH od odgovara.

“BiH može da opstane samo u ravnoteži između unitarizma i separatizma”, naveo je Stevanović.

Forto i Konaković su kazali da se mora pričati o realnim pitanjima, pa je Forto kazao da će kada budu dio Vlade FBiH sve porodilje baš kao u KS imati naknadu u visini prosječne plate i da su to stvari o kojima se treba govoriti.

Konaković i Forto su kazali da računaju na glasove Srba i Hrvata iz FBiH, dok Stevandić Bošnjaka u RS.

Ne propustite